Inwoners van Zaanstad die in het eerste halfjaar van 2023 een lening afsloten, lenen gemiddeld lagere bedragen. Uit recent onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl blijkt dat inwoners van Zaanstad in het eerste halfjaar van 2023 bijna 2.000 euro minder leenden dan in het jaar daarvoor. In de laatste zes maanden van 2022 leende een Zaanstatter gemiddeld 17.523 euro. Dit bedrag daalde naar 15.606 euro in de eerste zes maanden van 2023, wat een daling van bijna 11 procent betekent.


Gemiddelde leenbedrag in Zaanstad lager door verandering leendoel

“In het eerste halfjaar van 2023 zien we een vermindering van woning gerelateerde leendoelen, zoals verbouwen, inboedel en recreatiewoningen. Leningen voor doeleinden die te maken hebben met je woning kennen vaak grote bedragen. Als minder mensen hiervoor lenen, dan drukt dat het gemiddelde leenbedrag in Zaanstad omlaag”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.

Aan de andere kant laten de cijfers zien dat in Zaanstad in de eerste helft van 2023 meer werd geleend voor auto's. Ruim 35 procent van alle lening aanvragen in Zaanstad is voor het financieren van een auto. Dat is ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 7 procent. “Het leenbedrag voor een auto financieren is vaak lager dan voor het financieren van een verbouwing. Hierdoor is het gemiddelde leenbedrag in Zaanstad lager dan vorig jaar”, verklaart Bulthuis.