Het is veilig, maar storend, die piepende achteruitrijalarmen van rijdend materieel van bedrijven in het havengebied. Bewoners van Zaanstad en Westzaan hadden er last van. Het Havenbedrijf ging met hen om tafel en bedacht een oplossing. Die nu bekroond is met de Gouden Decibel Award van de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Vorig jaar startte Havenbedrijf Amsterdam gestart met het project HoorbaarMinder.

In het Amsterdamse havengebied rijden vrachtwagens, shovels, hijskranen en heftrucks af en aan. Het gepiep van piepende (achteruit)rijalarmen was ook op grote afstand te horen. Om de geluidshinder te verminderen zijn de alarmen van 267 voertuigen van 29 bedrijven vervangen door een ruissignaal. Op korte afstand is het geluid goed te horen, terwijl het op grotere afstand verdwijnt in omgevingsruis.

Bekroond

De Amsterdamse haven is de eerste Europese haven waar de voertuigen voorzien zijn van alarmen met ruissignaal. Bewoner Hans Lalk uit Assendelt is tevreden. Hij vergelijkt het ruissignaal met een schorre krekel. Ook de Nederlandse Stichting Geluidshinder waardeert het initiatief. Het project van / Havenbedrijf Amsterdam is zelfs bekroond met een Gouden Decibel Award. Het havenbedrijf spant zich in om alle alarmen in het gebied en de havens van het Noordzeekanaal-gebied te vervangen.