Het telefonisch maken van een afspraak om uw paspoort of rijbewijs te verlengen zou zomaar eens uit kunnen lopen op een frustrerende bezigheid. Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt namelijk dat 84,8% van de gemeentehuizen in Noord-Holland slecht bereikbaar zijn.

In de database van Telefoonboek.nl staan 66 Noord-Hollandse telefoonnummers geregistreerd in de categorie ‘Gemeentehuis’. Bezoekers van de website kunnen aangeven of ze de gezochte instantie te pakken kregen. Een instantie wordt als ‘slecht bereikbaar’ opgenomen in het bestand wanneer er drie keer of meer geen gehoor wordt gegeven aan de oproep. Dit kwam voor in 56 van de 66 gevallen: het aantal mislukte belpogingen varieerde van drie tot 382.

Beoordeling

Bovendien kunnen websitebezoekers een beoordeling aan het verloop van het contact geven. Onder uitschieters van de slechtst bereikbare gemeentehuizen vallen onder andere de gemeenten Zaanstad (te Zaandam, 382 mislukte belpogingen), Hilversum (169) en Amsterdam (Stadsdeelkantoor Zuidoost, 126). Gemeentehuizen die weinig tot geen klachten krijgen zijn onder andere Alkmaar, Haarlemmermeer (Hoofddorp) en Heerhugowaard.

Ruimte voor verbetering

De resultaten van dit onderzoek bieden op zijn zachtst gezegd een hoop ruimte voor verbetering. “Zeker als het gaat om instanties die onderdeel zijn van lokale overheden. Deze zouden zich toch flink achter de oren moeten krabben, aangezien zij in essentie toegankelijk horen te zijn voor vragen van de bewoners uit die gemeenten” aldus Dirk Lentjes, manager Places Antwoordservice.