ZAANDAM - Basisschool Kleurenpracht in de Zaanse wijk Peldersveld heeft sinds 7 maart een ‘groene gevel’.

Leerlingen van de school plantten samen met wethouder onderwijs Sanna Munnikendam de eerste plantjes aan de voorkant van het schoolgebouw. De planten van een groene gevel filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. 1 m2 groene gevel onttrekt 2,3 kg CO2 per jaar aan de lucht en produceert 1,7 kg zuurstof . In totaal krijgen 8 Zaanse basisscholen (het Baken, de Evenaar, Jagersplas, Kogerveld, Paus Joannesschool, de Mei en Hannie Schaft), binnenkort een groene gevel.

Wethouder Sanna Munnikendam: ‘Deze eerste groene gevel smaakt naar meer: als ik alleen al zag hoeveel plezier de kinderen vandaag hebben gehad is dat al één mooi resultaat maar een groene gevel biedt vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Een groene gevel maakt de lucht schoner, dempt omgevingsgeluid en verhoogt de productiviteit omdat planten nu eenmaal een positief effect op mensen hebben’.

Directeur van Kleurenpracht Willem-Pieter van Ledden: ‘We zijn als school erg blij met de de groene gevels omdat het bijdraagt aan een stimulerende spel- en leeromgeving voor onze kinderen. Naast de positieve effecten op de gezondheid draagt een groene en verzorgde omgeving bij aan positief omgaan met elkaar. De groene gevels zijn daarmee echt een stap in de goede richting en we hopen dat er nog meer groene stappen zullen volgen’.

MyEarth

De organisatie MyEarth realiseert in samenwerking met de gemeente en de scholen de groene gevels. MyEarth stelt dat het verbeteren van de luchtkwaliteit essentieel is voor een gezonde leefomgeving. Een groene gevel kan daar een belangrijke rol in spelen.

Groene gevels bieden allerlei voordelen:

  • Schonere lucht doordat de planten fijnstof filteren en CO2 omzetten in zuurstof.
  • Minder geluid binnen en buiten doordat de planten geluid opnemen.
  • Gezonder klimaat in het gebouw.
  • Hogere arbeidsproductiviteit en tevredenheid van medewerkers.
  • De gevels gaan langer mee doordat de planten bescherming bieden.
  • Grotere biodiversiteit doordat de planten het prettiger maken voor vogels en insecten.
  • De gevelplanten nemen regenwater op waardoor het grondwaterpeil gelijk blijft.