De Nederlandse cryptomarkt is in volle bloei! Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van deze digitale valuta en beleggen er dan ook volop in. Het is geen geheim dat er veel mensen reeds erg rijk zijn geworden met crypto. Ook NFT’s (Non-Fungible Tokens) worden gretig aangekocht en verkocht met als doel om er winst mee te maken.


Miljoenen Nederlanders zijn tegenwoordig actief in de cryptosector. De meeste mensen beleggen gewoon op lange termijn, maar er zijn sowieso ook een groot aantal actieve cryptohandelaren. Sophialine Marlowe, cryptojournalist van Bitcoin Magazine, geeft bijvoorbeeld aan dat het voor talrijke crypto-beleggers een dagelijkse missie is om te beslissen welke nu kopen een goed idee is en hoe ze er het meeste winst uit kunnen halen.


Al deze crypto-activiteit is onze overheid natuurlijk niet ontgaan en in Nederland is er dan ook een redelijk uitgebreide en complexe, doch voortdurend ontwikkelende, belastingwetgeving rond crypto en NFT’s. Verdien je geld in deze sectoren, dan is de kans groot dat Vadertje Staat een deel van je centen zal opeisen.


In Nederland wordt crypto beschouwd als vermogen, wat betekent dat je belasting moet betalen over de waarde van je cryptobezittingen op 1 januari van elk jaar. De belastingtarieven zijn progressief, dus je betaalt een hoger tarief over hogere inkomens. Kijk altijd de geldige tarieven na op de website van de belastingdinset.


Cryptotransacties worden dan weer belast als vermogenswinstbelasting (box 3). Waardevermeerding van cryptomunten wordt beschouwd als vermogenswinst, wat belastbaar is tegen een vast tarief, op basis van de waarde in euro op het moment van de transactie. Handelen in cryptomunten kan als een belastbare transactie worden gezien, bijvoorbeeld bij het omwisselen van de ene cryptomunt naar de andere.


Doe je actief aan cryptomining of verdien je geld via staking (passief inkomen wanneer je bepaalde cryptomunten hebt)? Dan valt dit onder inkomstenbelasting. De opbrengsten worden beschouwd als een normaal inkomen, waardoor je er ook belastingen over moet betalen tegen het normale tarief. Als je er kosten voor maakt, kan je deze soms wel aftrekken van je belastbare inkomen.


NFT’s zijn dan weer unieke digitale activa die je in allerlei sectoren kan vinden, waaronder digitale kunst of videogames. Ex-president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft er ook een aantal gelanceerd. In Nederland worden deze NFT’s belast op erg vergelijkbare wijze als cryptomunten (dus als vermogensbelasting en/of vermogenswinstbelasting), afhankelijk van de waarde en de omstandigheden.


Er is in veel gevallen een belastingvrijstelling voor kleine bedragen, zowel voor cryptomunten als voor NFT’s. Je hoeft geen belasting te betalen over de waarde van je crypto/NFT-bezittingen of de winst die je maakt door erin te handelen als de totale waarde van je bezittingen op 1 januari van elk jaar minder is dan een bepaald bedrag. We verwijzen je opnieuw naar de website van de belastingdienst voor de huidige cijfers.


Hoewel crypto en NFT’s volledig digitaal en in veel gevallen anonieme beleggingsinstrumenten zijn die vrijwel niet kunnen worden opgespoord door de overheid, moeten belastingplichtigen in Nederland hun transacties en vermogen in crypto en NFT’s melden aan de belastingdienst. Steeds meer crypto-exchanges en cryptocasino’s rapporteren aan de overheid hoeveel crypto jij precies bezit.


De Nederlandse belastingdienst werkt ook samen met internationale instanties om belastingontduiking en -ontwijking met betrekking tot cryptocurrencies te bestrijden.