ZAANDAM - De winter kan een hele uitdaging vormen voor wie een sportwagen, klassieker of andere bijzondere auto bezit, omdat deze wagens dan moeten worden gestald en beschermd tegen barre weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat de auto langer mooi blijft, voorkomt dure reparaties en garandeert dat deze er in het voorjaar weer helemaal klaar voor is.

Onderdelen die voor de opslag speciale aandacht verdienen

Voordat je de auto stalt, zul je een aantal dingen moeten doen om ervoor te zorgen dat de auto in het voorjaar weer start en loopt. Bovendien is het belangrijk om ook de carrosserie en het interieur niet te vergeten en deze behandeling te geven.

Brandstofsysteem: Het brandstofsysteem van de auto bescherm je door de benzinetank te vullen. Als aanvulling hierop is het verstandig om de olie en het filter van de auto te vervangen. Peil de koelvloeistof en vul deze bij als het peil te laag is.

Tip: Voeg een stabilisator aan de brandstof toe, omdat stilstaande brandstof tot oxidatie en afzettingen kan leiden.

Banden: Een te lage bandenspanning zal op lange termijn resulteren in schade. Doordat het gewicht van het voertuig op de banden drukt, zal de omtrek van de banden veranderen. Vandaar dat het belangrijk is om de banden op de juiste spanning te houden.
Tip: Hef als dat mogelijk is het voertuig van de grond tot behoud van de banden.

Accu: Controleer voorafgaand aan het stallen van het voertuig of de accu in een goede staat verkeert en vervang deze indien nodig. Bij langdurige stalling van de auto kun je ervoor kiezen om de accu los te koppelen of om deze aangesloten te houden op een langzame lader.

Tip: Probeer de auto in de periode dat deze niet wordt gebruikt van tijd tot tijd te starten en laat de motor dan ongeveer 15 minuten draaien als er voldoende ventilatie is.

Rubberen afsluitingen:
Smeer de rubbers van de deuren en de achterklep in met een siliconenspray om er zeker van te zijn dat deze goed sluiten. Zo voorkom je een hoge luchtvochtigheid in de auto en wordt de kans op roest kleiner.

Tip: In plaats van een siliconenspray kan er voor het insmeren van de rubbers ook vaseline worden gebruikt.

Behandeling van de buitenkant: Voordat de auto wordt weggezet, moet deze eerst grondig met de hand worden gewassen, waarbij ook de onderkant moet worden schoongemaakt. Nadat de auto is gedroogd, moet deze in de was worden gezet. Met het aanbrengen van een goede waslaag wordt het voertuig beschermd tegen stof en andere schadelijke invloeden die roest kunnen veroorzaken. Gebruik voor de onderzijde van het voertuig een middel dat roestvorming voorkomt. Kom je roestige plekjes tegen, behandel deze dan meteen.

Tip: De onderdelen van chroom kun je, nadat deze zijn schoongemaakt met een doek, weer laten blinken door ze met babyolie in te smeren.

Bescherming van het interieur: Verwijder eventuele afval- of etensresten uit de auto, zodat er geen ongedierte of stank in de auto komt. Maak de stoelen goed schoon, laat deze drogen en breng vervolgens ter bescherming van de zitplaatsen stoelhoezen aan.

Tip: Het is een goed idee om middelen die vocht opvangen in het interieur te leggen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld droogzakjes met silica gel kunnen gebruiken.

Hoe je tijdens de opslag voor je auto zorgt

Plaats de auto in een zo droog en schoon mogelijke ruimte. Hef als dat mogelijk is het voertuig van de grond tot behoud van de banden. Dek de auto af met een autohoes die past bij jouw auto en gemaakt is van een ademend materiaal. Zo wordt voorkomen dat er vocht dat roest veroorzaakt op de auto achterblijft en wordt stof op afstand gehouden. Gebruik in geen geval plastic afdekhoezen. Deze zorgen ervoor dat eventueel vocht niet kan ontsnappen en kunnen zelfs krassen op de lak veroorzaken. Meer informatie autohoes vindt u op Autodoc.nl.

Conclusie

Een auto klaarmaken voor de winter mag veel werk lijken, maar wanneer je in het voorjaar voor het eerst een ritje maakt met een perfect rijdende auto, is het de moeite meer dan waard. Hoe beter je je auto onderhoudt, hoe beter de staat waarin hij verkeert. Deze kleine moeite en de bevredigende resultaten maken het bezit van een auto tot een beloning.