ZAANDAM - Het zal niemand ontgaan zijn dat het leven in 2022 aanzienlijk duurder is geworden. De oorlog in Oekraïne maakt veel grondstoffen duurder en ook de inflatie zorgt voor de nodige prijsstijgingen. Dit is dan ook het moment om te kijken waar je geld kunt besparen. Je kunt eens wat kritischer kijken naar wat je allemaal koopt, maar je kunt ook je vaste lasten eens grondig onder de loep nemen. Veel mensen hebben namelijk niet in de gaten dat zij veel te veel betalen voor hun energierekening. Doe daarom eens een check op een gerenommeerde vergelijkingssite om te kijken of je ook minder kunt betalen dan je nu doet zonder minder te gaan verbruiken.

Een energievergelijking maken kan je veel geld opleveren
Tot voor kort was het niet ongebruikelijk om een contract af te sluiten bij een energieleverancier en dit vervolgens jarenlang ongemerkt te laten verlengen. De energietarieven waren laag, dus er kon je weinig gebeuren. Nu de prijzen stijgen, is het de moeite waard om eens een energievergelijking te maken. Een vergelijkingssite bespaart je heel veel moeite omdat men al het onderzoek reeds voor je gedaan heeft. Zo hoef je slechts enkele gegevens in te vullen om te zien waar jij de beste deal kunt sluiten.

Gebruik je energie slim
Wat veel mensen niet weten, is dat er 3 soorten energietarieven zijn . De eerste ligt altijd vast en de tweede is dynamisch. Kies je voor de tweede optie, dan kun je je stroomverbruik slim inplannen. Dynamische stroomtarieven kennen namelijk piek- en daluren. Tijdens piekmomenten is de stroom duur, dus vandaar dat je je verbruik moet laten plaatsvinden tijdens daluren. Zo kun je door een effectieve planning je stroomverbruik aanzienlijk voordeliger maken. Een flexibel tarief bespaart je al snel vijftien procent per jaar op je totale verbruik. Dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar en daar hoef je niets aan comfort voor in te leveren.

Hoe zorg je dat je rekening laag blijft?
Als je kiest voor een dynamisch stroomtarief, dan is het belangrijk om stroom te gebruiken op momenten dat het totale verbruik in Nederland laag is. Het gaat hier over de nacht en het weekend. Heb je dus nog een wasje te draaien? Doe dit ’s nachts wanneer niet heel Nederland aan het wassen is. Staat er een elektrische auto in je garage? Laad deze dan op tijdens het weekend. Zo bespaar je gemakkelijk heel veel geld.