Je hebt er vast wel eens van gehoord: crypto. Het wordt steeds populairder en steeds meer Nederlanders investeren erin. Maar wat is het eigenlijk precies? En hoe kun je er geld mee verdienen?

Gedecentraliseerde financiering, of Decentralized Finance (DeFi) is de beweging die gebruik maakt van technologieën die het mogelijk maken een financieel systeem op te bouwen waarbij derde partijen, zoals bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties, niet nodig zijn. Dit kan door gebruik te maken van blockchain, waardoor overschrijvingen van cryptogeld mogelijk zijn. Een paar van de bekendste cryptomunten zijn Bitcoin en Ethereum, maar er zijn er nog veel meer.

DeFi biedt voordelen die helpen met veiligheid. Omdat er geen tussenpartijen zijn, ben je bijvoorbeeld veel anoniemer. Je kunt je transacties simpelweg beheren in een wallet voor Decentralized Finance. Ook zijn internationale betalingen via crypto veel goedkoper, omdat er geen valuta hoeven worden omgerekend, en omdat er geen bank is die hier extra kosten voor in rekening brengt.

Nadelen zijn dat die anonimiteit ook criminelen aantrekt. Daarnaast is de waarde van crypto erg volatiel, en kun je snel veel geld verliezen door hierin te investeren.

Toch is het mogelijk om geld te verdienen met crypto. Hier zetten we een aantal manieren voor je op een rijtje.

1. Het verhandelen van crypto

Zoals gezegd schommelt de koers van crypto erg. De kunst is dus om laag in te kopen en hoog te verkopen. Als beginner is het misschien moeilijk in te schatten wanneer het goede moment is, daarom kun je kiezen voor een proces genaamd Dollar Cost Averaging (DCA). Dit houdt in dat je cryptomunten koopt en een moment kiest waarop je ze uitbetaald wilt krijgen. Dit kan ook maandelijks, voor een gemiddelde prijs. Dit maakt dat je minder risico loopt.

Het kan ook lonen om kleinere cryptomunten in de gaten te houden. Deze kunnen hard stijgen, maar hebben natuurlijk ook meer risico om te falen.

2. Staking

Een andere manier om geld te verdienen met crypto is staking. Dit houdt in dat je ervoor kiest om je cryptomunten voor een lange tijd in je wallet te houden, tegen een kleine vergoeding.

Een populaire munt hiervoor is Solana. Dit kan een return on investment (ROI) van tot zo’n 5% per jaar opleveren.

3. Geld verdienen als masternode

Een andere populaire manier om geld te verdienen met crypto is door masternodes in te zetten. Dit doe je door een groot aantal cryptomunten in een wallet te bewaren. Het is als het ware een computer die continu actief is om activiteiten rondom de crypto uit te voeren. Hier word je vervolgens voor vergoed.

Het nadeel is dat je veel cryptomunten nodig hebt om hiermee te beginnen, vaak wel tussen de 10.000 en 25.000.

Populaire cryptomunten hiervoor zijn XDC Network (XDC), Dash (DASH), Beldex (BDX), Flux (FLUX) en Horizen (ZEN).

4. Wees voorzichtig

Natuurlijk kun je geld verdienen met crypto, maar er kan ook een hoop misgaan. Daarom is het belangrijk om het risico zoveel mogelijk in te perken. Dit doe je bijvoorbeeld zo:

  • Kies een veilig platform: controleer of het platform dat je op het oog hebt Nederlandstalige ondersteuning biedt. Beveilig je account door een sterk wachtwoord te kiezen en 2FA (two-factor authentication) in te schakelen.

  • Doe je eigen onderzoek: koop geen crypto omdat een YouTuber je dit aanraadt, of je zelfs een link geeft. Als een influencer je iets aanraadt, is dit meestal uit eigenbelang. Zoek dus altijd zelf informatie op over de investeringen die je doet. Dit is erg belangrijk, want omdat crypto gedecentraliseerd is, kun je geen beroep doen op een bank of een instantie als het misgaat.

  • Begin klein: je kunt beter een paar tientjes verliezen dan duizenden euro’s. Als jij een beginnende investeerder bent ga je vast en zeker veel beginnersfouten maken. Je gaat bijvoorbeeld dure crypto kopen, denkende dat die stijging door gaat zetten, uit paniek alles verkopen als de prijs daalt, of iets niet kopen, enkel en alleen omdat je de naam raar vindt. Door niet te veel geld in te zetten kun je het jezelf permitteren om af en toe een foutje te maken.