ZAANDAM - Schoorsteenbranden vormen een serieuze bedreiging voor de veiligheid van onze woningen. Het zijn branden die ontstaan in het rookkanaal van een open haard of kachel en veroorzaken vaak ernstige schade aan huizen. Helaas zijn schoorsteenbranden een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden in Nederland. Het is essentieel om bewust te zijn van de risico's die deze branden met zich meebrengen en proactieve maatregelen te nemen om ze te voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op schoorsteenbranden, hun oorzaken en gevolgen, evenals de preventieve maatregelen die je als huiseigenaar kunt nemen om jezelf en je huis te beschermen tegen deze gevaarlijke incidenten. Door je bewust te zijn van de risico's en tijdig actie een schoorsteenveger te laten komen, kun je de veiligheid van je woning aanzienlijk vergroten en potentiële rampen voorkomen. Wij laten je zien hoe je je schoorsteenveger vergelijken kunt en hoe je hiervoor een geschikte verzekering kunt afsluiten.

De oorzaken van een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand kan verschillende oorzaken hebben, maar ze hebben allemaal te maken met de ophoping van creosoot in het rookkanaal. Creosoot is een brandbaar materiaal dat ontstaat door de verbranding van hout in de haard of kachel. Na verloop van tijd kan deze creosoot zich ophopen aan de binnenkant van het rookkanaal, vooral als er onvoldoende luchtcirculatie is of als er vochtproblemen zijn. De ophoping van creosoot vormt een brandbaar materiaal dat kan ontbranden wanneer het in contact komt met de hitte van het vuur. Andere mogelijke oorzaken van schoorsteenbranden zijn het verbranden van ongeschikte materialen, zoals afval of papier, het niet regelmatig laten reinigen en inspecteren van het rookkanaal, en structurele problemen zoals scheuren of verstoppingen. Je kunt een schoorsteenveger via Univé inhuren die het onderhoud van je rookkanaal op zich kan nemen.

Een schoorsteenveger via Univé


Je hoeft niet zelf je schoorsteen schoon te maken, dat kun je ook overlaten aan een specialist. Met de veilig wonen verzekering van Univé profiteren van preventieve maatregelen om risico’s op brand aanzienlijk te verminderen. Een van de services die Univé aanbiedt, is het laten komen van een professionele schoorsteenveger. Door regelmatig je schoorsteen te laten vegen, verminder je het risico op schoorsteenbranden aanzienlijk. Een ervaren schoorsteenveger kan opgebouwde creosoot en andere brandbare materialen veilig verwijderen, waardoor de kans op ontsteking van het rookkanaal wordt verkleind. Door gebruik te maken van deze service via de veilig wonen verzekering van Univé, kun je met een gerust hart genieten van de gezelligheid van je haard of kachel, wetende dat je proactief hebt gehandeld om de veiligheid van je woning te waarborgen.

Alles wordt voor je geregeld

Wil jij graag profiteren van de verzekering van Univé? Kijk dan snel even op hun site. Hier kun je je verzekering gelijk afsluiten. Bekijk ook de overige Veilig Wonen verzekeringen even. Je kunt namelijk ook je cv-onderhoud uitbesteden, of wat dacht je ervan om het reinigen van je dakgoot aan de specialist over te laten? Hoe meer pakketten je kiest, hoe meer voordeel je kunt pakken.