ASSENDELFT - Vanaf maandag 9 april 2018 wandelt huisartsenpraktijk Saendelft, Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan, fysiotherapie Sminia en Thuiszorg Evean elke maandagochtend van 10.00 – 11.00 uur, met iedereen die wil wandelen maar het niet alleen doet.

Verzamelpunt is het Gezondheidscentrum Saendelft. Elke week wordt een nieuwe route bepaald in de omgeving, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers. Na afloop kunnen de wandelaars samen (en geheel vrijblijvend) een kopje koffie drinken bij BAAZ tegen een kleine vergoeding. Aanmelden kan via het Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan maar is niet verplicht. Telefoonnummer 075 – 2060019.

De wandelbegeleiders zijn afwisselend een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk, een medewerker van het Sociaal Wijkteam, thuiszorg medewerker van Evean en een fysiotherapeut van praktijk Sminia.

Een gezonde leefstijl maakt ons gezonder: makkelijk gezegd en moeilijk gedaan.

Om deze reden, en ook omdat een gezamenlijk een activiteit ondernemen leuk in inspirerend is, hebben de bovengenoemde organisaties met elkaar deze wekelijkse wandelgroep opgezet. Doel van de wandelgroep is om alle inwoners van Saendelft - jong of oud en met of zonder een chronische ziekte - te inspireren tot meer bewegen.

Een half uurtje gezond wandelen helpt om je wat fitter te voelen, is goed voor de bloeddruk, goed voor de longen en goed voor de conditie. Daarnaast is het een laagdrempelige manier voor mensen met een fysieke beperking en om nieuwe mensen te ontmoeten. De organisators hopen met de wandelgroep een duwtje te kunnen geven in de sportieve richting “bewegen is een medicijn” en “voorkomen is beter dan genezen”.

Onderzoek van de Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad wijst uit dat het percentage Nederlanders dat in 2017 voldoet aan de beweegrichtlijn:

  • Vanaf 18 jaar : 44 %
  • Van 12 t/m 17 jaar : 28%
  • Van 4 t/m 11 jaar :55%

Richtlijnen zijn: minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. En voorkom veel stilzetten.