ZAANDAM - Het aantal huishoudens wat de afgelopen jaren investeerde in hun eigen woning groeide fors, ten opzichte van de periode ervoor. Waar de één zelf aan de slag gaat met het ontwerpen van een nieuwe keuken of badkamer, kiest de ander voor de hulp van een interieur architect. Onverklaarbaar is het allerminst, dat huishoudens in Zaandam investeren in hun huis. Denk aan het feit, dat uitgestelde vakanties geleid hebben tot een forse toename in het spaarsaldo van huishoudens. Dit budget gebruikt men nu om de keuken te renoveren, de badkamer te vernieuwen of bijvoorbeeld een kantoor aan huis te creëren. Dat laatste is wenselijk, nu hybride werken de norm is geworden in Nederland. Waar mogelijk, wordt zeker de helft van de tijd vanuit huis gewerkt.

Luxe keuken met donkere kleuren of natuurlijke materialen


Wie kijkt naar de trends op het gebied van keukens, badkamers en bijvoorbeeld woonkamers, merkt op dat het gebruik van donkere kleuren en natuurlijke materialen populair is. Een luxe keuken wordt bijvoorbeeld vormgegeven met zwarte keukenkasten, gecombineerd met subtiele goudkleurige elementen. Denk aan een goudkleurige kraan, of goudkleurige handgrepen op deze keukenkasten. De combinatie van zwart en goud geeft keukens een hele luxe, chique uitstraling.

In een landelijke keuken kiest men juist voor robuuste houten keukenkasten, vaak met stalen handgrepen. Bij deze keukens komt een betonnen keukenblad vaak goed tot z’n recht. Dit blad mag wat dikker zijn, dan de aanrechtbladen van composiet en graniet. Die laatste twee materialen passen net als beton goed bij een keuken of badkamer met natuurlijke materialen.

Gebruik van moderne apparatuur in een smart home


Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken of badkamer wordt geprobeerd deze ruimtes steeds slimmer te maken; een smart home kan het woongenot verbeteren. Denk in de keuken aan een oven, welke verbonden wordt met het netwerk in huis. Dit maakt het mogelijk om de oven alvast voor te laten verwarmen, terwijl jij nog even door blijft werken in je kantoor op zolder. Is de oven voorverwarmd? In dat geval is het zaak naar beneden te komen om het eten te bereiden. Vergelijkbaar met het gebruik van zo’n slimme oven, is het gebruik van een vaatwasser die aan het netwerk te koppelen is. Merk je onderweg naar je werk dat je de vaatwasser vanochtend aan had moeten zetten? Met de app op je smartphone doe je dit alsnog. Het past bij de groeiende populariteit van bijvoorbeeld slimme verlichting en thermostaten in woningen.