Interim opdrachten zijn een populaire keuze geworden voor veel professionals die graag flexibel willen werken. Bij het succesvol uitvoeren van een interim opdracht zijn er een paar zaken waar veel professionals zich niet altijd bewust van zijn, wat kan leiden tot onverwachte uitdagingen. Een veelvoorkomende fout is het onderschatten van de bedrijfscultuur en het belang van het snel integreren binnen het team. Het niet snel aanpassen aan de heersende werkwijzen en waarden kan weerstand en inefficiëntie veroorzaken.


Te snel werken zonder een duidelijke opdrachtdefinitie

Ook gaan interim professionals soms te snel voorbij aan het belang van een duidelijke opdrachtdefinitie met concrete doelstellingen en verwachtingen. Zonder deze helderheid kunnen doelen verschuiven, wat vaak zorgt voor miscommunicatie en ontevredenheid bij de opdrachtgever.

Een ander punt dat vaak over het hoofd wordt gezien bij een interim opdracht, is het belang van stakeholdermanagement. Effectief communiceren met en het betrekken van alle belanghebbenden is essentieel voor het slagen van een project. Het niet erkennen van de invloed van sleutelfiguren kan tot onvoorziene obstakels leiden.

Duurzame impact creëren als interimmer

Ook is het belangrijk om je zowel te focussen op de korte termijn doelen van de opdracht, maar ook om aandacht te besteden aan de duurzame impact en overdracht van kennis. Het nalaten van een structurele bijdrage of het niet zorgen voor een soepele overdracht kan de uiteindelijke waarde van het werk verminderen.

De juiste mindset

Een van de eerste stappen naar het succesvol uitvoeren van een interim opdracht is het aannemen van de juiste mindset. Je moet openstaan voor nieuwe uitdagingen, flexibel zijn en bereid zijn om met verschillende mensen samen te werken. Een positieve en proactieve houding is essentieel om succesvol te zijn als interim professional.

Voordat je aan een interim opdracht begint, is het belangrijk om je klant goed te leren kennen. Begrijp wat ze willen, wat ze van jou verwachten en wat de doelstellingen van de opdracht zijn. Dit helpt je om een goede start te maken en zorgt ervoor dat je direct waarde kunt toevoegen.

Ga snel aan de slag

Als interim professional wordt er vaak van je verwacht dat je snel resultaten boekt. Het is daarom belangrijk om direct aan de slag te gaan en niet te lang te wachten voordat je actie onderneemt. Analyseer de situatie, identificeer mogelijke verbeterpunten en formuleer een plan van aanpak. Door snel en doortastend te handelen, kun je indruk maken en het vertrouwen van je klant winnen.

Ook goede communicatie is belangrijk voor het succes van een interim opdracht. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met alle betrokken partijen, inclusief je klant en eventuele teamleden. Wees open en transparant over je voortgang, uitdagingen en eventuele knelpunten die je hebt ervaren. Op deze manier kun je conflicten voorkomen en samenwerken aan het behalen van de gestelde doelen.

Ontwikkel je netwerk

Als interim professional is het belangrijk om continu aan je netwerk te blijven werken. Dit netwerk kan bestaan uit andere interim professionals, recruiters, collega's en klanten. Door je netwerk actief te onderhouden en uit te breiden, vergroot je je kansen op nieuwe opdrachten én je mogelijkheden om te leren van anderen en waardevolle connecties te maken.