ZAANDAM - Temu: je kunt er bijna niet omheen. Overal duikt reclame op van dit Chinese verkoopplatform. Bij Temu koop je voor enkele euro's kleding, speelgoed, elektronica en nog veel meer. Verzenden en retourneren kost niets en je ontvangt regelmatig gratis artikelen. Klinkt aantrekkelijk. Maar is Temu echt de moeite waard? En is het wel zo goedkoop en veilig? Lees meer over Temu en beslis of jij nog aankopen wilt doen via de app.

Is Temu goedkoop?

Temu is vaak goedkoop in vergelijking met andere webwinkels. Op Temu zijn echter verschillende verkopers actief. De prijs en ook de kwaliteit kan per aanbieder verschillen. Niet iedereen is daarom blij met zijn of haar aankoop. Mensen geven bijvoorbeeld aan dat producten die ze ontvangen hebben, anders zijn dan op de foto's in de webshop. Het blijken namaakproducten te zijn of de artikelen zijn van matige kwaliteit. Goedkoop blijkt in deze gevallen duurkoop.

Ook worden producten niet altijd geleverd of worden er verkeerde producten bezorgd. De artikelen retourneren kan dan een hele klus zijn. Retourlabels zijn bijvoorbeeld niet bruikbaar of je krijgt je geld niet terug. In deze gevallen kan de klantenservice je verder helpen. Helaas is de klantenservice van Temu vaak slecht bereikbaar.

Temu is goedkoop, maar je krijgt niet altijd waar voor je geld.

Is Temu veilig?

Het gebruik van de app van Temu Nederland is niet zonder risico's. De eigenaar van Temu is ook eigenaar van Pinduoduo. De Pinduoduo app bleek onbetrouwbaar, omdat er informatie gestolen werd. Dit zorgt ervoor dat er met een extra kritische blik naar Temu gekeken wordt.

Temu verzamelt persoonlijke informatie. Dit doet Facebook bijvoorbeeld ook. Het verschil is wel dat Temu een Chinees bedrijf is. In de voorwaarden voor het gebruik van de app staat dat jouw gegevens met Chinese autoriteiten gedeeld kunnen worden.

Daarnaast probeert Temu je over te halen om reclame voor de webwinkel te maken. Via de app van Temu kun je punten sparen voor gratis producten. Je krijgt bijvoorbeeld punten door links van Temu door te sturen naar je vrienden en familie. Op deze manier ben je een reclamezuil voor Temu. Wil je geen reclame maken of vind je het niet prettig dat Temu veel over je weet? Verwijder dan de app of bescherm je persoonlijke gegevens met een VPN. Lees ook de tips om de app zo veilig mogelijk te gebruiken.

Tips voor het gebruik van de app

Tip 1

Zorg voor een VPN voordat je online gaat shoppen via Temu. Met een VPN ben je online niet te volgen. Persoonlijke informatie blijft persoonlijk. Dit geldt niet alleen voor Temu, maar ook voor het gebruik van andere apps.

Tip 2

Wil je de app van Temu Nederland gebruiken zonder dat je privacy geschonden wordt? Verwijder de app dan na gebruik. Installeer de app opnieuw wanneer je weer gaat shoppen. Op deze manier kan Temu niet bij jouw gegevens terwijl je geen gebruik maakt van de app.

Tip 3

Lees de recensies voordat je een artikel koopt. Zijn er maar enkele recensies beschikbaar? Uit onderzoek blijkt dat deze recensies vaak minder betrouwbaar zijn. Koop alleen producten met een groot aantal positieve recensies.

Tip 4

Doe geen grote aankopen bij Temu. De kwaliteit van producten kan tegenvallen. Dit is minder problematisch bij een aankoop van een paar euro. Bij de aanschaf van een duurder product loop je meer financiële risico.

Tip 5

Houd eventueel nieuws rondom Temu in de gaten. Zo ben je op de hoogte wanneer er negatieve berichten zijn. Verwijder de app als dit in nieuwsberichten wordt aangeraden.

Bij Temu kun je goedkoop shoppen. Dit maakt Temu vooral voor jongeren de moeite waard. De kwaliteit en de service laten soms wat te wensen over. Door de app te gebruiken krijgt Temu toegang tot je persoonlijke gegevens. Je kunt dit beperken met een VPN en door de app slim te gebruiken.