ZAANSTAD - Waar kunnen we rustig huiswerk met elkaar maken? Hoe moeten we een jongerenfeest organiseren? Waar moeten we aan denken als we een filmavond willen houden? 

Jongeren in Zaanstad-Noord die iets in gang willen zetten, kunnen sinds eind januari terecht bij BAAZ. Oftewel, het jongerenactiviteitencentrum in De Kaaik in Saendelft. BAAZ, opgericht en ingericht in nauw overleg met jongeren, ziet er eigentijds uit. Als een soort koffiezaak. ‘Onze belangrijkste doelgroep zijn jongeren tussen twaalf en 27 jaar. Zij hebben aangegeven echt behoefte te hebben aan een eigen plek. Maar iedereen is hier welkom’, licht Debby de Ruiter (van RAAZ) toe bij BAAZ.

Veel ervaring BAAZ in Saendelft komt voort uit RAAZ in Zaandam. RAAZ heeft in Zaanstad veel ervaring in de ondersteuning van jongeren die eigen activiteiten opzetten. Debby: ‘Wij vragen de jongeren naar het doel van hun bezoek. En we vragen hoe wij ze met eventuele plannen verder op weg kunnen helpen. Een keertje alleen koffie drinken met vrienden om de sfeer te proeven? Dat is prima, maar het is geen hangplek. Gezamenlijk huiswerk maken kan wel gewoon en dat gebeurt nu al veel in BAAZ.