ZAANDAM - Het kabinet en vooral minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting hadden mooie plannen: Jaarlijks worden er in Nederland 100.000 woningen bij gebouwd. En daarmee moet de woningnood rond 2030 grotendeels zijn opgelost. Het ging daarbij om zowel nieuwbouw als het ombouwen van voormalige winkels en kantoren tot woningen. Maar nu we een paar jaar verder zijn moet de conclusie worden getrokken dat dat aantal van 100.000 per jaar bij lange na niet wordt gehaald. En dan is het kabinet ook nog eens gevallen over het migratie dossier. In november 2023 komen er nieuwe verkiezingen. Het nu demissionaire kabinet mag alleen lopende zaken afhandelen. Dus de kans dat er binnen afzienbare tijd een eind komt aan de woningnood in Nederland is niet heel groot.

Investeren in woningen is riskant

Projectontwikkelaars staan niet echt te trappelen om nieuwe plannen te maken. Het aantal aanvragen voor een bouwvergunning blijft dan ook achter. Nieuwbouwwoningen zijn duur, zeker in vergelijking met bestaande woningen. Dit komt door de dure bouwmaterialen, de hoge prijzen voor bouwgrond en de hoge arbeidskosten door de krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor worden sommige bouwprojecten niet eens uitgevoerd. Er zijn dan te weinig woningen verkocht. De projectontwikkelaar durft het dan niet aan om te gaan bouwen. Als er niet genoeg woningen worden verkocht en dus leeg blijven staan dan verdampt de winst als sneeuw voor de zon.

Kopers van nieuwbouw haken af

Ook bij navraag aan een makelaar in Amsterdam Noord blijkt dat nieuwbouwwoningen minder in trek zijn. De keuze voor bestaande woningen wordt weer wat groter, dus kiezen kopers liever daarvoor. Ze kunnen door de fors gestegen rente minder lenen dan voorheen en moeten dus concessies doen. Vooral voor starters is een nieuwbouwwoning vaak onmogelijk. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is begrensd op een koopprijs van 40.000 euro. Daar gaan de prijzen voor nieuwe huizen meestal overheen. Wel is het zo dat van een stel vanaf 2023 het inkomen van beide partners voor 100% mag worden meegeteld. Voorheen werd ervan uit gegaan dat als er kinderen zijn of als die er komen, één van beide ouders minder wil gaan werken. Maar steeds meer stellen kiezen ervoor om dit niet te doen, omdat het anders helemaal niet haalbaar is om een huis te kopen. Daar komt dan wel een probleem bij, namelijk het tekort aan plaatsen bij de kinderopvang.

De toekomst van de Nederlandse huizenmarkt

De prijzen voor bestaande koopwoningen zijn sinds halverwege 2022 licht gedaald. Maar een echt forse daling van de prijs voor een koophuis zit er niet in. De laatste maanden stijgen de prijzen zelfs weer. De schaarste aan woningen lijkt het daarmee te winnen van de drang om de prijs voor een huis te laten zakken door de hoge rente en hoge energiekosten. Het overbieden, dat een tijdje minder vaak voorkwam, is ook weer terug van weggeweest. Het ziet er al met al dus niet goed uit voor starters op de woningmarkt en woningzoekenden met een laag inkomen.