ZAANDAM - Een grote verrassing vrijdagavond voor oud-brandweerman Gertjan van Gelderen (58) uit Krommenie. Tijdens de korpsavond van de post Krommenie kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding voor zijn ruim 36 jaar lange vrijwillige inzet voor de brandweer. Van Gelderen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Vreeman speldde hem de bijbehorende versierselen op.

Op de korpsavond werden oorkondes en diploma’s aan de leden uitgereikt. Van Gelderen, die per 1 januari 2016 is gestopt als lid van de vrijwillige brandweer, dacht dan ook dat hij daarom was uitgenodigd: zijn zoon Bas kreeg namelijk die avond het certificaat oefenleider.

Maar de belangrijkste onderscheiding van de avond was dus voor Van Gelderen zelf. Hij heeft zich meer dan 36 jaar – soms met gevaar voor eigen leven – ingezet voor het veilig maken en houden van de regio. Van Gelderen bekleedde in die jaren vijftien verschillende functies, variërend van aspirant-brandwacht tot brandmeester en van bevelvoerder tot wijk- en kazernecommandant in Krommenie. De laatste zeventien jaar was hij officier van dienst voor de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Daarnaast zette hij zich ook in als instructeur. De kennis die Van Gelderen in de loop der jaren opdeed deelde hij maar al te graag met zijn collega's. Bijscholingscursussen werden door hem geleid als veiligheidskundige in de kazerne Krommenie.