Ben je toe aan een nieuwe keuken kopen? Een keuken die volledig voldoet aan jouw wensen en behoeften? Dan is het ontwerpen van een op maat gemaakte keuken de perfecte keuze! Lees snel verder om erachter te komen hoe je begint. Van het bepalen van de indeling tot het kiezen van de juiste materialen, alles komt aan bod.


Bij het ontwerpen van een droomkeuken op maat onderschatten veel mensen het belang van een grondige planning en vooruitdenken. Een veelvoorkomend probleem dat mensen vaak pas achteraf realiseren, is het niet optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Efficiënte opslagoplossingen en ergonomische overwegingen zijn cruciaal voor een functionele keuken, maar worden soms over het hoofd gezien in het ontwerpproces.

De keuze van materialen

Een ander aspect dat vaak wordt onderschat bij een keuken op maat, is de keuze van materialen. Mensen kiezen soms looks boven functionaliteit, wat resulteert in oppervlakken die moeilijk te onderhouden zijn of snel slijten. Het belang van duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen die passen bij de levensstijl van de gebruiker wordt pas duidelijk wanneer de keuken in gebruik is genomen.

De verlichting als bijzaak behandelen is een no go!

Ook wordt de verlichting vaak als een bijzaak behandeld, terwijl goede verlichting super belangrijk is voor zowel de sfeer als de functionaliteit van de keuken. Slecht geplande verlichting kan donkere hoekjes creëren en de werkruimtes onvoldoende verlichten.

Ook onderschatten mensen het belang van professioneel advies. Zonder de juiste begeleiding kunnen keuzes gemaakt worden die niet het beste zijn voor de lange termijn, wat resulteert in onvoorziene aanpassingen of renovaties die zowel tijdrovend als kostbaar zijn.

Maak optimaal gebruik van de beschikbare ruimte

Bij het ontwerpen van jouw droomkeuken is het belangrijk om goed na te denken over de indeling. Je wilt immers optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. Begin met het bepalen van de plaatsing van de belangrijkste elementen, zoals het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Denk ook na over voldoende werkruimte en opbergruimte. Een handige tip is om gebruik te maken van hoekkasten of lades om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.

Kies de juiste stijl en kleuren

De stijl en kleuren van jouw keuken bepalen sfeer en uitstraling. Houd er rekening mee dat bepaalde kleuren en stijlen tijdloos zijn, terwijl andere trendgevoelig kunnen zijn. Een goede tip is om voor een neutrale basis te kiezen en deze aan te vullen met accessoires die je gemakkelijk kunt vervangen.

Bij het ontwerpen van jouw droomkeuken is het ook belangrijk om te kiezen voor duurzame en hoogwaardige materialen. Denk hierbij aan keukenbladen van natuursteen, zoals graniet of marmer, die mooi zijn maar ook lang meegaan. Ook kastdeuren en lades van massief hout zorgen voor een luxe uitstraling en gaan jarenlang mee. Vergeet ook niet om te letten op de afwerking, zoals de kwaliteit van het beslag en de scharnieren.

Een nieuwe keuken is niet compleet zonder de juiste apparatuur

Kies voor keukenapparatuur die past bij jouw kookgewoontes. Denk bijvoorbeeld aan een inductiekookplaat voor snel en energiezuinig koken, een stoomoven voor gezonde maaltijden of een vaatwasser voor het gemak van schoonmaken. Let ook op extra functionaliteiten, zoals soft-close deuren en zelfsluitende laden!