ZAANDAM - Bij een lekkage in huis is het raadzaam om zo snel mogelijk een professionele lekdetectie in Zaandam uit te laten voeren. Het uitvoeren van zo’n lekdetectie is vaak niet zelf te doen; gespecialiseerde organisaties beschikken over specifieke apparatuur voor zo’n lekdetectie. Des te eerder een lekkage ontdekt wordt, des te groter is ook de kans dat een forse vochtschade aan de woning voorkomen kan worden. Deze schade kent verschillende vormen. Denk aan rottend hout bij kozijnen of bijvoorbeeld onder de dakbedekking, of denk aan gele vlekken op het plafond en de wanden van je woning. Het herstel van vochtschade kost vaak veel tijd. Dat zit voornamelijk in het feit dat het vocht eerst uit de woning moet trekken, voordat aan het herstel begonnen kan worden.

Methodes bij lekkages laten opsporen door een specialist


Specialisten op het gebied van een lekdetectie gebruiken verschillende hulpmiddelen om lekkages op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van traceergas of een infraroodcamera. Hulpmiddelen die je als particulier doorgaans niet in huis hebt. Het maakt een lekkage laten opsporen door een professional al snel een interessante optie. Naast de reeds genoemde methoden, kan een specialist kiezen voor een camera-inspectie en bijvoorbeeld een geluidsmeting om tot de bron van een lekkage te komen.

Hak- en breekwerk bij opsporen bron lekkages niet nodig

Een belangrijk voordeel van het uitvoeren van een professionele lekdetectie is het feit, dat er geen hak- en breekwerk gebruikt hoeft te worden om de bron hiervan op te sporen. Voorheen was het heel gebruikelijk om een vloer of bijvoorbeeld muur open te breken. Zonder hak- en breekwerk was het nauwelijks mogelijk de oorzaak van de lekkage op te sporen. Hak- en breekwerk is nu uitsluitend nodig voor het daadwerkelijke herstel van de oorzaak van het lek. Vaak worden de kosten voor het herstel van lekkages in huis vergoed door de verzekeraar. Kijk je eigen polisvoorwaarden nog eens na bij een lekkage.

Lekkages te laat aanpakken kan gevaarlijk zijn


Het is belangrijk te beseffen dat het te laat aanpakken van lekkages in huis grote gevolgen kan hebben. Een lekkage leidt niet alleen tot schade aan woningen; het kan ook de stabiliteit van constructies negatief beïnvloeden. Denk aan grote stukken rottend hout onder de dakbedekking. Daar komt bij dat een lekkage al snel leidt tot een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Mensen met astmatische- en reumatische klachten zullen een verergering opmerken bij een lekkage. Vochtige vlekken op wanden en vloeren creëren een ideale voedingsbodem voor schimmels in huis. Ook wanneer je deze schimmels niet fysiek aanraakt, zal je weerstand erdoor worden aangetast. Dat komt doordat de sporen van deze schimmels wel degelijk door de lucht zullen zweven. Bepaald geen frisse gedachte!