Je kent het wel: je bent lekker bezig in de tuin, de voetbal vliegt net iets te enthousiast over de schutting en… pats! Een bloempot aan diggelen of erger, een raam kapot. Of je laat tijdens een verjaardagsbezoek per ongeluk een vaas vallen. Het zijn van die momenten waarop je hart even overslaat. Wat moet je doen als je per ongeluk schade veroorzaakt bij iemand anders? Of dat nou bij de buren is, bij vrienden thuis of ergens op bezoek: schade die jij veroorzaakt, kan grote gevolgen hebben — óók als het niet expres was. Hoe je dit soort situaties dan het beste aan kunt gaan pakken, lees je in dit blog.
Blijf rustig en neem verantwoordelijkheid
Allereerst: blijf rustig en neem verantwoordelijkheid. Excuses aanbieden is stap één, maar het is ook belangrijk om meteen duidelijk te maken dat je bereid bent de schade te vergoeden. Dat laat zien dat je de situatie serieus neemt. En vergeet niet: de meeste mensen waarderen openheid en eerlijkheid. Probeer een inschatting te maken van de schade, maar beloof niet direct dat je alles zelf betaalt. Daarvoor is het verstandig eerst even te checken hoe het precies zit met jouw verzekering.
Zijn je verzekeringen nu al goed op orde?
Dat brengt ons meteen bij een belangrijke vraag: ben je hier eigenlijk wel voor verzekerd? In veel gevallen wel, namelijk via een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij — of iemand uit jouw gezin — onbedoeld toebrengt aan anderen of hun spullen. Denk aan het eerder genoemde kapotte raam, maar ook aan een rode wijnvlek op een witte bank, of een kind dat per ongeluk iets breekt tijdens het spelen. Het fijne is: een aansprakelijkheidsverzekering kost vaak maar een paar euro per maand, maar kan je veel geld en gedoe besparen als er iets misgaat.
Zorg ervoor dat een vakantie of een dagje uit goed zijn geregeld
Wat veel mensen niet weten, is dat deze verzekering ook geldt voor schade die je veroorzaakt tijdens bijvoorbeeld een vakantie of een dagje uit. Stel je voor: je stoot een fototoestel van een tafel op een camping, of je hond rent per ongeluk tegen een kind aan waardoor dat kind valt en gewond raakt. Ook dan kan je verzekering uitkomst bieden. Let wel op: opzettelijke schade, schade tijdens het werk of schade met een motorvoertuig zijn meestal uitgesloten. Check dus altijd even de voorwaarden van je polis als je twijfelt.
Neem bij schade snel contact met de verzekeraar op
Het is slim om na een schadegeval zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar. Vaak kun je telefonisch of online de schade melden. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie bij de hand hebt: wat is er precies gebeurd, wanneer, waar, en zo mogelijk met foto’s van de schade. De verzekeraar beoordeelt dan of de schade vergoed wordt en hoe hoog dat bedrag is. In sommige gevallen wordt ook de tegenpartij gevraagd om informatie of een verklaring.
Voorkomen is altijd beter dan genezen
Tot slot: voorkomen is altijd beter dan genezen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met een beetje oplettendheid kun je veel ellende voorkomen. Laat kinderen niet onbeheerd met een bal spelen in een kleine tuin, wees voorzichtig in huizen waar veel breekbare spullen staan, en denk na voordat je iets doet waar risico aan zit. Maar áls er dan toch iets misgaat, is het fijn om te weten dat je goed verzekerd bent. Dat scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook in ongemakkelijke gesprekken bij de buren. En dat is natuurlijk wel zo fijn.