Positief denken betekent niet dat alles ineens rozengeur en maneschijn is, of dat je zweverig gaat doen. Het betekent dat je alle kanten van het leven met elkaar kunt vergelijken. Je wordt een vollediger mens, omdat je lessen leert trekken uit tegenslagen.


Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten. Positief denken werkt dus, maar waarom doen we dat dan niet?

De reden dat veel mensen de neiging hebben om negatief te denken, is dat het een vorm van veiligheid biedt. Als we maar van het slechtste uitgaan, dan kan het daarna alleen maar meevallen.

Negatief denken wordt ook door anderen gestimuleerd. Kijk naar een gemiddelde nieuwsuitzending en probeer dan maar positief te blijven denken. Toch ben je zelf degene die dat bepaalt.

Als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit, kunnen je gedachten wel met je op de loop gaan. De angst regeert en je gaat er ook naar handelen. Je gaat bevestiging zoeken voor je negatieve gedachten en die vind je altijd wel. En daarmee versterk je de negatieve overtuiging.

Zodra je de knop weet om te zetten naar positief denken en het positief benaderen van dingen, gebeurt er iets. Je gaat je beter, vrolijker en optimistischer voelen. Doordat je dat ook uitstraalt, zullen anderen ook positiever op jou reageren.

Positief denken is, met andere woorden, niet focussen op wat er fout gaat, maar op wat er goed gaat. Het heeft ook te maken met de waarde van een les inzien. Ga je de fout in? Dan kan je daar eindeloos verdrietig, boos of moedeloos van worden, maar je kunt ook focussen op wat je geleerd hebt. Dat is een positieve instelling. Een tegenslag is iets dat je overwinnen kunt en waar je van kunt leren. Positief denken is dus niet hetzelfde als de feiten proberen te negeren.

Wil je ook meer uit de negatieve spiraal?

Neem dan deel aan de Positieve Cognitieve Gedragstherapie. Dit is een combi met positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie. De focus is niet op wat er mis is met je en hoe het slechtste gerepareerd kan worden, maar op wat er goed gaat in je leven en het beste gecreëerd kan worden.

In totaal 8 sessies. 1 x per 2 weken.

Startdatum 2024: 7 februari van 13.00-14.30uur

Voor meer info en of willen deelnemen, mail naar naomi@sistersremedies.nl


Naomi

Sisters Remedies