ZAANDAM - Dat spaargeld weinig oplevert hebben we de afgelopen jaren overal gehoord. Je kon geen krant of tijdschrift openslaan of het ging wel over lage rentes in combinatie met torenhoge inflatie. Nu lijkt de markt enigszins te stabiliseren en dus ontstaat de vraag wat wijsheid is; sparen of beleggen? Natuurlijk is deze vraag niet eenduidig te beantwoorden doordat de toekomst nooit helemaal te voorspellen is. Maar er zijn wel verschillende aspecten om in overweging te nemen. Daarom hier op een rij de voor- en nadelen van sparen dan wel beleggen.

Beleggen


Om te beginnen met de opties die het meeste risico maar daarmee ook het meeste rendement oplevert; beleggen. Het ligt natuurlijk wel heel erg aan het soort aandelen wat je koopt. Naast aandelen zijn er nog alternatieven waar het gaat om beleggen. Zo kun je ook obligaties kopen, zeker staatsobligaties zijn zeer stabiel en betrouwbaar. Het rendement is dan ook niet heel hoog. Een alternatief van beleggen wat wel weer meer winst kan opleveren, is die in cryptocurrency. Er zijn mensen daadwerkelijk behoorlijk rijk mee geworden, maar ook de andere kant op is helaas mogelijk. Namelijk die van een koersval en dan is je winst wel snel verdampt. Wellicht is het de meest verstandige keuze qua beleggen om voor een gespreide investering te gaan. Kies voor crypto altijd voor een betrouwbaar platform om aan te kopen zoals https://quantum-ai.io/nl/. Doordat het een redelijk nieuwe markt is, zien we een diversiteit aan aanbieders ontstaan waarbij ze niet allemaal even betrouwbaar zijn.

Sparen

De spaarrentes zijn weer een beetje aan het stijgen, maar echt hoog zijn ze zeker nog niet. Toch is sparen ook nog steeds verstandig om te doen, omdat geld hebben -wat je direct kan gebruiken- altijd goed is om achter de hand te houden. Denk aan een auto of wasmachine die stuk gaat, daar wil je toch wel snel een oplossing voor kunnen betalen. Maar mocht je die buffer op orde hebben, dan lijkt sparen vandaag de dag niet de meest slimme optie wanneer je je geld echt wilt laten groeien.

Kortom, een combinatie van facetten lijkt in de huidige markt de beste keuze. Een buffer aan spaargeld op de bank gecombineerd met eventueel aandelen en crypto om een mooie winst te behalen. Voor alles geldt wel dat het goed is om je te verdiepen in de materie, want ook hier geldt het welbekende gezegde; kennis is macht. En calculeer altijd een risico in, ook de beste beurshandelaren hebben wel eens een flater geslagen waar het ging om een investering of keuze voor aandelen.