ZAANDAM - De gemiddelde Nederlander zit niet stil wat betreft beleggen. Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt bijvoorbeeld dat Nederlandse huishoudens aan het einde van 2024 op grote schaal hun beleggingen hebben verkocht. Er werd toentertijd voor maar liefst 4,7 miljard euro aan beleggingen van de hand gedaan.

Tegelijkertijd zijn veel mensen in Nederland, dus ook in Zaandam, in de afgelopen jaren begonnen met investeren in cryptocurrency. Wie het actuele crypto nieuws een beetje in de gaten heeft gehouden, weet inmiddels dat dat geen slecht idee is. Het gaat namelijk ontzettend goed op de diverse cryptokoersen.

Flinke stijging aantal beleggers sinds de pandemie en lockdowns

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de stijging van het aantal beleggers in Nederland. Het is met name sinds de pandemie en de daarbij horende lockdowns dat we massaal zijn begonnen met beleggen. Zo zagen we bijvoorbeeld dat veel Zaandammers tijdens de pandemie werden geconfronteerd met de stilte en met lege agenda’s tijdens de lockdowns. Men werkte meer vanuit huis, er waren minder sociale activiteiten, reisjes werden afgezegd en ga zo maar door. Hierdoor hadden veel mensen meer vrije tijd en mogelijkheden om zich te verdiepen in beleggen en financiën. Ook werd er hard gezocht naar een alternatieve manier van inkomen. Door de pandemie was er immers sprake van economische onzekerheid, waardoor veel mensen niet zeker waren van hun baan en inkomen.

Door te beginnen met beleggen konden ze op een passieve manier een inkomen genereren om zo meer financieel onafhankelijk te worden. De reden dat men uiteindelijk uitkwam bij cryptocurrency is te verklaren door de vele grotere investeerders die overstapten van standaard aandelen naar cryptocurrency. De ‘gewone’ beleggingen waren te onzeker geworden en zij wilden hun geld liever niet kwijt. Daarom besloten ze om in te zetten op crypto, een vorm van beleggen die als veilig wordt gezien omdat het niet inflatiegevoelig is. Hierdoor stegen de koersen op de cryptomarkt enorm en dat ging natuurlijk niet ongezien voorbij bij de ‘gewone’ mens. Positieve nieuwsberichten zorgden ervoor dat ze massaal in het diepe sprongen om ook eens te kijken of het wat voor ze was. Je raadt het al: ook dat zorgde weer voor een verdere stijging van de waarde van de cryptomunten.

Lage spaarrente op bankrekening zorgt ook voor zoektocht naar alternatief

Naarmate de vraag stijgt, daalt het aanbod en daardoor wordt de Bitcoin (en de andere cryptomunten) meer waard. Daarnaast is er nog een andere reden waardoor men vaker is begonnen met investeren in crypto en andere soorten beleggingen: de lage spaarrente op de spaarrekening. Waar het eerder nog loonde om je geld bij de bank te laten staan, omdat je er redelijk wat rente voor terug kreeg, is dat nu al langere tijd niet meer het geval. Nu de spaarrentes laag zijn, boden traditionele spaarrekeningen weinig tot geen rendement op het bedrag dat gespaard is. Dit zet individuen ertoe aan om een andere manier te zoeken om hun geld te laten groeien. Beleggen is vaak de oplossing om potentieel hoge rendementen te halen; in ieder geval in vergelijking met sparen.

Daarnaast gaan lage spaarrentes vaak gepaard met een hoger inflatieniveau, wat betekent dat het rendement op spaargeld vaak niet voldoende is om de stijgende kosten van het dagelijks leven bij te houden. In zo’n geval is het interessanter om over te stappen op een manier van beleggen die minder inflatiegevoelig is. Cryptocurrency, en dan met name de Bitcoin, wordt bijvoorbeeld gezien als een activa die beter bestand is tegen inflatie. Ook dat kan een strategie zijn om de koopkracht van je spaargeld te behouden en hopelijk zelfs te vergroten. Er is überhaupt meer bekend over beleggen en wat dat kan doen met je spaargeld. Daardoor proberen steeds meer mensen om ook hun slag te slaan op de groeiende cryptomarkt.

Ook investeren in crypto? Hier moet je onder andere op letten

Kortom: beleggen in crypto is iets dat alsmaar interessanter is geworden voor de inwoners van Zaandam en de rest van Nederland. Heb je ook interesse om te beginnen met beleggen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan onderstaande tips mee in je crypto-avontuur:

  • Lees je altijd goed in voordat je begint met beleggen in crypto. Met de juiste kennis kun je betere keuzes maken op de cryptomarkt.

  • Beleg alleen met geld dat je eventueel kunt missen. De cryptomarkt is heel volatiel, wat betekent dat de waarde van crypto op ieder moment van de dag anders is. Daarom is het een must om te beleggen met bijvoorbeeld spaargeld en niet met geld dat je volgende maand nodig hebt.

  • Kies er altijd voor om voor de lange termijn te investeren. Uit de geschiedenis blijkt namelijk dat dat het meeste rendement oplevert.