Al geruime tijd is de smartphone onderdeel geworden van ons bestaan. Als jij het zelf niet bent, hoef je maar om je heen te kijken en er is wel iemand die er een vasthoudt. Op basis van recente cijfers komt naar voren dat 83% van de personen boven de 13 jaar een smartphone bezitten.

De multifunctionele gadget is tegenwoordig onze eerste bron voor nieuws, weer en vermaak. Daarnaast wordt vrijwel elk contact met de buitenwereld onderhouden via de smartphone. Maar aan smartphonegebruik kunnen ook nadelige gevolgen voor de gezondheid kleven. Een top 3 van de meest voorkomende negatieve gezondheidseffecten.

1. Stress

De komst van de smartphone heeft velen de autonomie over hun leven teruggegeven. De flexibiliteit van op elk moment van de dag alles kunnen controleren, van je persoonlijke berichten tot aan je werkmails toe, werkt bevrijdend. Maar sommigen schieten hierin door en kunnen nooit hun smartphone wegleggen. Bij een lege batterij schiet de stress er dan ook meteen in vanwege het gevoel niet ‘beschikbaar’ te zijn. Dit geldt eveneens voor een slechte wifi-ontvangst op bijvoorbeeld vakantie. De stress die ermee gepaard gaat heeft een negatieve uitwerking op de gezondheid.

2. Slaapproblemen

58 procent van de volwassenen gebruiken in het laatste uur voor bedtijd hun. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks. Het gebruik van deze apparaten kort voor het slapen gaat gepaard met minder en slechter slapen. Een factor die een rol zou spelen bij de slaapproblemen is het licht dat afkomstig is van de schermen.

Licht is namelijk een belangrijke factor voor onze biologische klok. Een andere mogelijkheid voor de slaapproblemen is de alertheid op elk bericht dat binnenkomt, waardoor je minder snel in slaap valt.

3. WhatsApp-vinger

De laatste variant in het rijtje van de gsm-arm, iPad-schouder, muisarm en sms-duim is ‘de WhatsApp-vinger’. Deze vorm van RSI ontstaat door steeds dezelfde beweging te herhalen waardoor continu dezelfde spieren en gewrichten belast worden. De pijn die hiervan wordt ondervonden begint eerst met komen en gaan. Later kan dit een chronisch karakter krijgen. De symptomen zijn:

- Pijn in de polsen, handen of vingertoppen

- Kramp

- Tintelende vingers

- Brandend gevoel

- Irritaties

- Concentratieverlies

In sommige gevallen breidt de pijn zich uit naar andere delen van het lichaam: bijvoorbeeld je nek en schouders en in het uiterste geval neemt de kracht in je hand zelfs af.


Naomi

Sisters Remedies