KOOG AAN DE ZAAN - Om de lente te vieren heeft culinair journalist Onno Kleyn speciaal voor Le Cockelon een verrassend receptje geschreven: Asperges met bruine boter en heerlijke Comté. 

Als begeleiding heeft Paul Samuels van Le Cockelon een verrassende rode wijn bij dit heerlijke gerecht bedacht. Het is een heerlijke fruitige Spätburgunder uit Duitsland, die licht gekoeld (16-18 graden) het beste tot zijn recht komt.

Het recept:

Asperges met bruine boter en Comté

Voorgerecht voor 4 personen

  • 1 kg Hollandse asperges 
  • 100 g Comté, geraspt 
  • 50 g roomboter 

Schil de asperges van een paar centimeter achter de kop naar het einde. Snijd van de kontjes een klein stukje zodat ze netjes in de pan passen.

Zet de asperges net onder water en voeg per liter 10 gram zout toe. Breng afgedekt aan de kook en laat zachtjes 8 minuten koken. Draai het vuur uit en laat nog 5 minuten staan. Til de asperges uit het water en leg ze even op een opgevouwen keukendoek. Zo raken ze het lekvocht kwijt. Verdeel ze daarna over 4 borden./>

Rasp de kaas of trek er met de kaasschaaf krullen van en leg die op de asperges. Verhit de boter in een pannetje tot hij bruin wordt en nootachtig gaat ruiken. Haal meteen van het vuur en giet over de asperges en de kaas.