ZAANDAM - Vluchtelingen in de gemeente Zaanstad krijgen meer mogelijkheden om te studeren. Daarbij kunnen ze rekenen op financiële ondersteuning en begeleiding van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Hierover hebben de gemeente en UAF donderdag afspraken gemaakt in een convenant, dat is ondertekend door wethouder Dick Emmer (Onderwijs) en Mardjan Seighali, directeur van UAF.

Met deze maatregelen zorgt Zaanstad ervoor dat talenten van vluchtelingen sneller tot bloei komen, zodat hun arbeidskansen toenemen en ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. ‘De ambitie van de gemeente Zaanstad is een samenleving waarin iedereen meedoet’, licht wethouder Emmer toe. ‘Nieuwe Zaankanters die willen studeren, moeten hiervoor de kans krijgen, wat ook bijdraagt aan een betere kans op werk.’

Studie vaak extra lastig

Door de situatie in hun eigen land hebben vluchtelingen niet altijd de mogelijkheid gehad om te studeren of hun studie af te ronden. Daarnaast worden behaalde diploma’s in Nederland vaak lager gewaardeerd dan in het land van herkomst. Een studie starten in Nederland is voor hen extra lastig, omdat zij de taal niet goed spreken en niet goed bekend zijn met het onderwijssysteem. In vergelijking met studenten die hier zijn geboren en opgegroeid, missen vluchtelingstudenten een netwerk en de financiële middelen om zonder steun te kunnen studeren.

Structurele samenwerking

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF biedt financiële steun en begeleiding aan vluchtelingen voor, tijdens en na hun studie. De gemeente zorgt dat deze begeleiding mogelijk is bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie. Dit convenant brengt een structurele samenwerking tussen UAF en de gemeente Zaanstad tot stand en zorgt voor een gelijke startpositie van vluchtelingen die in Zaanstad wonen. ‘Vluchtelingen brengen hun capaciteiten en ambities mee’, zegt directeur Mardjan Seighali van UAF. ‘Het enige wat we moeten doen, is mogelijk maken dat ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen zodat ze kunnen meedoen.’

Criteria

Vluchtelingen in Zaanstad met een studiewens moeten aan diverse criteria voldoen om voor financiële ondersteuning en begeleiding in aanmerking te komen. Ze moeten de Nederlandse taal voldoende beheersen, studiepotentie hebben en de ambitie om een opleiding succesvol af te ronden. Statushouders die aan de criteria voldoen, maar geen recht (meer) hebben op een studiefinanciering, mogen studeren met behoud van een uitkering en krijgen een tijdelijke vrijstelling van de arbeidsplicht.