Denk je eraan om je woning te verkopen? Dan kan het je een hoop werk besparen om in zee te gaan met een verkoopmakelaar, die alle praktische zaken van je overneemt en het hele proces stroomlijnt. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om een goede verkoopmakelaar in te schakelen, wiens voorwaarden positief zijn voor jou. In dit artikel geven we je meer informatie over de punten waar je zeker op moet letten!

Laat verschillende makelaars langskomen
Als je een verkoopmakelaar online zoekt, vind je vast veel resultaten. Dat kan overweldigend zijn. Het is altijd een goed idee om een paar makelaars te laten langskomen en uitleg geven. Vraag hen naar hun ervaring en de stappen die moeten worden genomen. Ook is dit hét moment om te polsen naar allerlei kosten.

Vraag naar de opstartkosten en courtage
Een makelaar brengt natuurlijk ook kosten in rekening. Ten eerste is het belangrijk dat je weet hoe hoog de courtage is; dit is een percentage van de verkoopsom van de woning dat naar de verkoopmakelaar gaat. Als een makelaar is aangesloten bij een branchevereniging, dan gebruiken ze standaardvoorwaarden voor de hoogte van de courtage, maar zonder branchevereniging kan de makelaar de hoogte van de courtage zelf bepalen. Behalve de courtage, zijn er ook opstartkosten. Deze verschillen meestal per makelaar. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van alle kosten én deze schriftelijk hebt vastgelegd als je een contract afsluit met een makelaar.

Als je makelaar is aangesloten bij een branchevereniging, dan weet je niet alleen dat de courtage standaard is, dit geeft je ook een bepaalde mate van zekerheid. Bekende brancheverenigingen zijn onder meer VBO, VastgoedPRO en NVM.

Kies een lokale makelaar
Het kan ook veel voordelen bieden om in zee te gaan met een makelaar die jouw gemeente goed kent, weet welke personen een nieuwe woning zoeken en wat een goede prijs is voor jouw woning in je streek. De verkoopmarkt verschilt immers van gemeente tot gemeente! Als je bijvoorbeeld in Krommenie woont, kies dan voor een makelaar in Krommenie. Die zal de stad vaak beter kennen dan een makelaar in Zaandam of Amsterdam.

Wij hopen alvast dat je een fijne, professionele verkoopmakelaar vindt met goede voorwaarden en dat je woning snel kan worden verkocht. Veel succes!