ZAANDAM - Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds interessanter aan het worden. Steeds vaker wordt ingezien dat duurzaam schoonmaken een investering is die je in diverse opzichten positieve resultaten opleveren. Natuurlijk vraagt duurzaamheid om verandering. Om een omslag. Toch is de ervaring dat juist het duurzame aspect ervoor zorgt dat niet alleen het afval wordt verminderd, maar ook personeel langer blijft werken én minder lichamelijke klachten ondervindt.


Ook in de schoonmaakbranche is duurzaamheid belangrijk. Want hoe kunnen we zo min mogelijk negatieve impact hebben op onze omgeving? En hoe kunnen we onze professionals zo goed mogelijk beschermen als het gaat om lichamelijke klachten.

Wat is het?

Duurzaam schoonmaken houdt in dat je als professioneel schoonmaakbedrijf bij het schoonmaken rekening houdt met het milieu, de gezondheid van de medewerkers en de duurzaamheid van de gebruikte middelen. Hierbij gaat het om het verminderen van de hoeveelheid afval, het minimaliseren van de schadelijke stoffen en het hergebruiken van materialen. Duurzaam schoonmaken is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de medewerkers en voor de portemonnee.

Waarom is duurzaam schoonmaken belangrijk?

Duurzaam schoonmaken is belangrijk om verschillende redenen. De impact op het milieu minimaliseren en je werknemers met plezier aan het werk zien gaan, dat zijn de meest gehoorde redenen.

Maar wist je dat duurzaam schoonmaken op termijn ook kostenbesparend is? Door het gebruik van milieuvriendelijke middelen en materialen wordt er minder afval geproduceerd en kan er bespaard worden op kosten voor afvalverwerking. Ook kunnen duurzame schoonmaakmiddelen vaak langer mee en zijn ze effectiever, wat kan leiden tot een efficiëntere schoonmaak en minder benodigde arbeidsuren.

Wanneer je investeert in een duurzame werkrelatie, oogst je niet alleen tevreden personeel. Ook het ziekteverzuim wordt beïnvloed in het wel of niet duurzaam omgaan met je personeelsleden. Hoe beter je duurzaam werken inzet als preventie, hoe meer positieve invloed dit zal hebben op het afnemen in de ziektekosten.

Hoe maak je duurzaam schoon bij bedrijven?

Duurzaam schoonmaken kan op verschillende manieren worden toegepast bij bedrijven. Welke manier past het beste bij jou?

Coach je personeel preventief

Ergonomisch werken, veilig werken en blijven ontwikkelen als persoon. Door je medewerkers toekomstbestendig op te leiden, werk je aan een duurzaam team. Bij kantoor schoonmaak zullen er weer andere aandachtspunten zijn dan bij schoonmaak in bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn en weinig tot geen schadelijke stoffen bevatten. Er zijn diverse merken die duurzame schoonmaakmiddelen aanbieden.

Minimaliseer het gebruik van water

Gebruik niet meer water dan nodig is. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van sproeiflessen in plaats van een emmer water of door gebruik te maken van microvezeldoeken die minder water nodig hebben.

Hergebruik materialen

Kies voor herbruikbare schoonmaakmaterialen, zoals microvezeldoeken, in plaats van wegwerp schoonmaakdoekjes. Dit vermindert de hoeveelheid afval en bespaart kosten op de lange termijn.

Kies voor duurzame schoonmaakapparatuur

Kies voor duurzame schoonmaakapparatuur die minder energie verbruikt en minder geluidsoverlast veroorzaakt. Denk hierbij aan stofzuigers met een energielabel A en geluidsarme schoonmaakmachines.