ZAANDAM - Heb je een bedrijfspand dat je wilt verhuren of verkopen? Dan is het waarschijnlijk nodig om een energielabel voor een bedrijfspand aan te vragen. Dit label is voor sommige bedrijfspanden verplicht. Wanneer je dit niet hebt, kun je zelfs een boete ontvangen. Het is dus belangrijk om dit op tijd te regelen en te weten wanneer je dit label nodig hebt. Hier lees je waarom en wanneer je een energielabel nodig hebt.

Wat is een energielabel?
Een energielabel is een label dat in een oogopslag de energiesituatie van een pand laat zien. Dit laat bijvoorbeeld zien hoe zuinig de energie in het pand is. Er zijn verschillende energieklassen van het energielabel. Het energielabel A is het zuinigste label en label G is het minst zuinige label. Kopers en huurders weten hierdoor meteen hoe zuinig de energie is en welke maatregelen er eventueel genomen moet worden.

Wanneer een energielabel?
Sinds 2015 is het verplicht voor woningen en bedrijfspanden om een geldig energielabel te hebben. Dit label moet je bijvoorbeeld kunnen tonen bij de verkoop of verhuur van het pand. Als je dit dus van plan bent is het belangrijk om een label aan te vragen. Je hebt geen energielabel nodig als het bedrijfspand kleiner is dan 50 vierkante meter. Ook monumenten en onverwarmde opslagruimtes hebben geen energielabel nodig.

Waarom is een energielabel verplicht?
Het is sinds een paar jaar verplicht om een energielabel te hebben om meer duidelijkheid te creëren over de energiesituatie. Kopers en huurders hebben hierdoor meer transparantie en weten precies waar ze aan toe zijn als ze een pand gaan kopen of huren. Hierdoor worden pandeigenaren ook gestimuleerd om de energie van het pand zo zuinig mogelijk te maken.

De voordelen van een energielabel
Een energielabel lijkt misschien erg veel werk, maar er zitten zeker ook voordelen aan, vooral wanneer jouw pand al energiezuinig is. Wanneer je een energiezuinig label hebt, betekent dit namelijk dat je ook minder energiekosten hebt. Het is daarom dus slim om te investeren in energiezuinige oplossingen en alternatieven.

Ook bij de verkoop en verhuur kan een zuinig energielabel een groot voordeel zijn. De waarde van het pand gaat hierdoor namelijk omhoog. De nieuwe eigenaren hoeven dan niet meer veel aanpassingen te doen om het pand zuiniger te maken. Ook ben je zelf niet veel geld meer kwijt om het pand zuiniger te maken. De verkoop of verhuur kan hierdoor een stuk sneller gaan.

Een energielabel bedrijfspand aanvragen
Een energielabel voor een bedrijfspand aanvragen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Op de website van EnergielabelOffertes vind je bijvoorbeeld snel verschillende offertes van verschillende bedrijven. Een officieel bedrijf komt dan bij het pand langs en zal de meting uitvoeren. Je zal snel een geldig en officieel energielabel ontvangen.