ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad werkt aan een nieuwe visie op de Zaanse linten, dijken en paden. Vanuit haar vakkennis heeft de gemeente de eerste stappen in dit proces gezet en roept nu Zaankanters op om mee te denken.

De gemeente nodigt alle Zaankanters uit om via de webpagina lintendijkenpaden.zaanstad.nl mee te praten over de nieuwe visie op de Zaanse linten, dijken en paden. De veranderingen in de samenleving maken dat we steeds vaker voor dilemma’s staan als: hoe bieden we ruimte aan vernieuwing met behoud van het karakter van het dorp?

Typisch Zaans

Wat het Zaanse landschap zo bijzonder maakt, zijn de linten, dijken en paden die goed te herkennen zijn in de structuur van de dorpen. De Zaanse dorpen hebben een boeiende geschiedenis waarin de rivier de Zaan een belangrijke rol speelt. Zo zijn bijvoorbeeld vele eeuwen geleden rivierdijken, zeedijken en ontginningsdijken aangelegd. Ook zijn er dorpen gebouwd die in een lang lint langs de Zaan staan. Er liepen paden naar de vele molens die in de velden stonden en daarlangs werden soms ook huizen gebouwd. Elk dorp had een eigen bloeiperiode in de geschiedenis.

Cultuurhistorische verkenning

De gemeente heeft deze historie op papier gezet in een cultuurhistorische verkenning. Hierin staat een groot deel van de geschiedenis van de Zaanse dorpen en hun linten, dijken en paden beschreven. Heeft u kennis van de historie van de Zaanstreek? Dan ontvangen we graag uw aanvullingen op dit document. U vindt deze op de webpagina lintendijkenpaden.zaanstad.nl.

Dilemma’s: praat mee

Wie in Zaanstad woont, werkt of recreëert, weet als geen ander welke plekken in het gebied zo zouden moeten blijven en welke veranderd mogen worden. Die meningen zijn we nu aan het verzamelen. Hoe kijkt u aan tegen de Zaanse paden in uw woonomgeving? En hoe zit het met de openbare ruimte in de stad? Waar mag nog gebouwd worden volgens u? Denk met ons mee!

Tot eind januari 2018 nodigen wij u uit om uw mening te geven. In mei 2018 willen we de visie in concept af hebben. Daarna wordt het document ter inzage gelegd.