ZAANDAM - Een zakelijke financiering kan je bedrijf vooruithelpen. Doordat er extra geld beschikbaar komt, is het bijvoorbeeld mogelijk om te investeren in groei en uitbreiding. Heb je nog niet eerder een financiering voor je bedrijf aangevraagd? Dan vraag jij je misschien af wat hier het juiste moment voor is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst helpen wij je om te bepalen wanneer je het beste een bedrijfsfinanciering aan kunt vragen.

Als je het geld nodig hebt

Heb je geld nodig voor je bedrijf? Dan wil je misschien direct een bedrijfsfinanciering aanvragen. Doe dit alleen als je van plan bent om er op korte termijn gebruik van te maken. Als je voorlopig nog niets met het geld doet, is het zonde om nu al een bedrijfsfinanciering aan te vragen. Sluit je een zakelijke lening af? Dan begin je met aflossen vanaf het moment dat een geldverstrekker het bedrag op je zakelijke rekening stort. Bovendien ga je direct rente betalen.

Wie geld nodig heeft om te investeren in zijn bedrijf maar nog niet precies weet wanneer hij het gaat gebruiken, kan beter nog even wachten met een bedrijfsfinanciering aanvragen. In dat geval kan het helpen om een bedrijfsplan te maken. Hierin geef je aan wat je wilt bereiken met de investering, hoe je de bedrijfsfinanciering precies gaat gebruiken en hoe je de lening aflost. Een bedrijfsplan helpt je bovendien om te bepalen of je een financiering nodig hebt, hoeveel je moet lenen en wat het beste moment is om een aanvraag in te dienen.

Vanaf het eenjarig bestaan van je bedrijf

Ben je minimaal één jaar zelfstandig ondernemer? Dan is het in principe een geschikt moment om een zakelijke financiering aan te vragen. Jij hebt je onderneming dan – als het goed is – aardig op de rit, waardoor er voldoende geld binnenkomt. Je hebt dan waarschijnlijk ook geen moeite om aan de betalingsverplichtingen van een zakelijke financiering te voldoen. Als je pas net voor jezelf begonnen bent, is dit mogelijk wel het geval. Er is dan misschien nog geen stabiel inkomen, waardoor je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen om de aflossing van een zakelijke financiering te betalen.

Een bedrijfsfinanciering aanvragen als startende ondernemer is bij veel geldverstrekkers overigens niet eens niet mogelijk. Dit komt door de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een financiering voor je bedrijf aan te vragen. Toch zijn er wel mogelijkheden om als starter aan kapitaal voor je bedrijf te komen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen vermogen gebruiken, een onderhandse lening afsluiten bij een familielid of vriend of een crowdfundingscampagne opzetten.

Hoe sta je er financieel voor?

Twijfel je of het verstandig is om op dit moment een zakelijke lening of zakelijk krediet voor je bedrijf aan te vragen? Richt je dan eens tot de financiële gezondheid van je onderneming. Je gaat immers een schuld aan als je een bedrijfsfinanciering aanvraagt en dat betekent dat je maandelijks af moet lossen. Bereken daarom altijd eerst hoeveel een bedrijfsfinanciering je per maand kost en kijk hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. Als je twijfelt of je de lasten kunt dragen, is dit niet het juiste moment om een bedrijfsfinanciering aan te vragen. Je kunt dan in de financiële problemen komen en dat kan uiteindelijk de ondergang van je bedrijf betekenen.