AMSTERDAM - De Nationale Opera presenteert op 13 mei de familievoorstelling Hondenhartje. Deze jeugdopera is losjes gebaseerd op het verhaal van A Dog’s Heart, speciaal voor kinderen en hun ouders en grootouders. Onderdeel van de voorstellingenreeks zijn twee voorstellingen speciaal voor scholen op dinsdag 16 en woensdag 17 mei.

Het verhaal en libretto zijn van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes, die ook verantwoordelijk waren voor de jeugdopera Reimsreisje (2015). Dit schrijversduo vertaalde zowel James Joyce als The Beatles, schreef proza en poëzie voor kinderen en volwassenen en laveert tussen wetenschap en kunsten. De muziek is geschreven en wordt uitgevoerd door altviolist/componist Oene van Geel (Zapp4) en componist/gitarist Florian Magnus Maier.

Het verhaal van Hondenhartje (Al zingend door de plastic soep)

Op een vrachtschip vol diepvriesproducten bevaren de Captain en zijn bemanning de wereldzeeën. De sfeer zit er goed in en iedereen haakt in met de scheepsliederen. Maar de Captain heeft geen oog voor de natuur: hij gooit plastic overboord en schiet op vogels, totdat het misgaat. Scheepshond Sjarik raakt gewond door neerstortend gevogelte. Om hem te redden wordt een deel van de hypofyse van de Captain in de kop van Sjarik getransplanteerd. Terwijl de natuur steeds vijandiger wordt en Sjarik steeds menselijker, worden de grote vragen van het leven behandeld in het spreekuur van de Captain. Als de vrachtvaarder vast komt te zitten in de plastic soep en dreigt te zinken, is een leiderschapstwist onafwendbaar.

De regie is in handen van Marcel Sijm (Reimsreisje), de cast bestaat uit Anthony Heidweiller (de Captain), Gable Roelofsen (Sjarikmans), verder Jeroen de Vaal, Martijn Cornet en actrice Nanette Edens. De boot wordt bevolkt door kinderen van Circuswerkplaats Boost en leden van het Nationaal Jeugdorkest.

Voor deze voorstelling werkt De Nationale Opera samen met WastedLab, een buurtlaboratorium voor kleinschalige plastic afvalverwerking en PlasticWhale, die van afvalplastic onder meer boten maakt.