ZAANSTAD - Leerlingen van VWO klas 4 van het St. Michaël College presenteerden vanmiddag in het stadhuis van Zaanstad hun ideeën om fietsers, voetgangers en automobilisten te laten stoppen voor het rode licht voor een brug. Aanleiding is de campagne 'Rood licht, goed dat je wacht.'

De winnaars van het beste idee zijn Melle Bosgraaf, Matt Molenaar en Sanne Offenberg. Wethouder en voorzitter van de jury Leny Vissers-Koopman: “Ik ben ontzettend verrast door de creatieve oplossingen die de leerlingen hebben bedacht. We gaan als gemeente kijken hoe we het winnende idee verder kunnen uitwerken en toepassen." In totaal deden 29 leerlingen mee aan de wedstrijd. De winnende groep kwam met het idee om sensoren onder de slagbomen te laten plaatsen. Op het moment dat er iemand onder de slagbomen door kruipt, gaat er een alarm af. En op een klok zou zichtbaar moeten zijn hoelang het duurt voordat de slagbomen weer naar beneden gaan. Met het presenteren van de oplossingen om fietsers, voetgangers en automobilisten te laten stoppen voor het rode licht voor een brug, sluiten ze hun project af.

De jury bestond uit wethouder Leny Vissers-Koopman (voorzitter en portefeuille Openbare Ruimte), Hans Kos (afdelingshoofd Havens en Vaarwegen), Marko Copic (Senior Adviseur Civiele Kunstwerken) en Leo de Jong (brugwachter). Wethouder Leny Vissers-Koopman opende de bijeenkomst en sprak de leerlingen bemoedigend toe. De leerlingen presenteerden vervolgens hun innovatieve ideeën en daarna beraadde een jury zich over de uitkomst. De jury beoordeelde de plannen op veiligheid, innovativiteit en haalbaarheid. De gemeente laat het winnende voorstel verder onderzoeken door een professioneel bedrijf. Alle deelnemers kregen een goodiebag mee, de winnaars kregen ook een waardebon.

Achtergrond

Technasium on tour - Eind 2017 hebben de leerlingen van het St. Michaël College op uitnodiging van de gemeente een bezoek gebracht aan het Havenkantoor en het sluiswachtershuis op de Wilhelminabrug. Ook namen zij een kijkje onder de Wilhelminabrug. Hoe zit zo'n brug nou technisch in elkaar? Wat doen de medewerkers van de Centrale Post in het Havenkantoor? Wat doet een brugwachter en welke handelingen worden uitgevoerd voor brugopeningen en sluisbediening? Dit alles in het kader van de campagne 'Rood licht, goed dat je wacht.'

De leerlingen voerden in opdracht van de gemeente een project uit met als centrale vraag: hoe kunnen we als gemeente via – bij voorkeur - technische oplossingen ervoor zorgen, dat iedereen stopt voor het rode licht bij bruggen.

Lees meer over de campagne op: https://bruggen.zaanstad.nl