KOOG AAN DE ZAAN - Hoewel yoga de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, is het voor veel mensen nog onbekend. Bovendien bestaan er verschillende misverstanden en vooroordelen over yoga. Zo wordt nog wel eens gedacht dat yoga alleen maar gaat over ‘ontspanning’, wat dan geassocieerd wordt met een uur lang liggen of zitten op een matje.

Ook zijn er mensen die denken dat yoga ‘vaag’ of ‘zweverig’ is, zonder dat deze mensen ooit zelf ervaring hebben opgedaan met yoga.

Nu zijn er binnen de yoga inderdaad verschillende stromingen. Bij sommige daarvan zit of lig je inderdaad stil op een matje en bij anderen wordt wierook gebrand en is de inhoud van de lessen meer filosofisch.

De basis van de yoga beoefening is echter hatha yoga! Hatha yoga is een systeem van lichaamshoudingen, die je combineert met ademhalingsoefeningen.

In de afgelopen 25 jaar heb ik duizenden mensen in mijn lessen gehad. Ieder mens is anders en iedereen gebruikt zijn spieren en ademhaling op de eigen manier. Die eigen manier is vaak niet de meest ideale manier. Veel zitten leidt er bijvoorbeeld toe dat spieren in de onderrug, de nek en de schouders verstijven. Op den duur leidt dat ook tot allerlei klachten. Mensen redeneren dan vaak dat dit bij het leven hoort, of bij de leeftijd, of dat het in de familie zit. Dat hoeft echter niet!!

Spieren richten zich naar wat jij er mee doet. Dus zit je inderdaad veel, in de auto, op je werk, of thuis op de bank, dan past je lichaam zich hieraan aan. Door yogaoefeningen kun je je spieren echter leren op een andere manier te bewegen. Bovendien wordt je door yoga veel bewuster van je eigen lichaam. Je gaat veel bewuster voelen wat je eigenlijk met je lichaam doet.

Het gevolg is dat je efficiënter gaat bewegen. Dat zorgt niet alleen voor meer energie, maar helpt ook om pijn en klachten te verminderen of zelfs op te lossen

De manier waarop wij de yoga-oefeningen toepassen wordt de alignment methode genoemd. Alignment is het in lijn brengen van de verschillende delen van het lichaam. Om bijvoorbeeld je arm uit te kunnen strekken boven je hoofd, heb je lengte nodig in de spieren van je bovenrug, een soepele schouder en lengte en kracht in je armspieren. Alignment zorgt ervoor dat de verschillende delen beter op elkaar aansluiten en beter samenwerken. Dit zorgt in de praktijk voor een prettig, vrij en ontspannen gevoel in het lichaam. En als het lichaam ontspannen voelt, komt er ook ontspanning in het hoofd!

Nieuwsgierig geworden? Kijk verder op www.dirk-janlust.nl voor meer informatie en het lesrooster. En lezers van deze krant mogen een gratis proefles komen doen!