ZAANDAM - Voor Arjan Koele van bakkerij Broodnodig in Zaandam is de maat vol. Nog geen vier maanden na de feestelijke opening van zijn eerste eigen zaak, stopt hij ermee. De reden: twee inbraken en een gewapende overval in een paar weken tijd.

Het pistool in zijn rug zal hij niet snel vergeten. "Ze duwden me naar de kassa en ik gaf ze het geld", vertelt hij aan NH Nieuws. Een bedrag van rond de 700 euro. "Het duurde slechts twee minuten, maar in die korte tijd raak je je eer en alles kwijt."

Grote droom
Na 28 jaar een vaste baan in de telecom, gooide Arjan Koele het roer om: hij begon een eigen zaak. "Op 1 juli van dit jaar opende ik de deuren van bakkerij Broodnodig in Zaandam. Mijn grote droom."

Lees ook: Gehelmde mannen overvallen bakker in Zaandam

Maar dan gaat het mis. Eind september wordt er ingebroken, begin oktober volgt de overval en weer een week later de tweede inbraak. "Ik ben er klaar mee. Ik durf niet meer alleen achter de toonbank te staan, ik tril nog steeds na." De mentale klap is het grootst, maar hij liep ook materiële schade op. "Door de inbraken ben ik twee computers kwijt, een döner-mes en zelfs de fooienpot met veertig cent erin. Dan moet je wel lef hebben, hoor!"

Appeltaart
Koele slaapt slecht en volgt therapie om alles te verwerken. Met pijn in het hart besluit hij nu om de tent dicht te gooien. "Ik genoot van het contact met de klanten en ik ga ze missen. Van alle kanten krijg ik steun. Kaartjes, een appeltaart en wel veertien bossen bloemen. Dat is hartverwarmend."

Gelukkig voor Arjan kan hij volgende week weer aan de slag bij zijn oude baas Orsatel. "Ik heb 28 jaar gewerkt als monteur in de telecom. Hoe bijzonder is dat, dat ik op mijn 53e weer werk vind."