ZAANSTAD - Maandag 12 maart begint de Zaanse Bomenweek. In die week vindt de Nationale Boomfeestdag plaats maar ook diverse andere activiteiten om de Zaanse bomen beter onder de aandacht te brengen. Er is een Pub Quiz, een speciale bomenfietstocht en een klimexperience. De gemeente wil meer aandacht besteden aan het groen in Zaanstad en ook de bewoners daar meer bij betrekken. De Bomenweek, die voor de tweede keer wordt georganiseerd door de gemeente, draagt daaraan bij.

Wethouder Openbare Ruimte Leny Vissers-Koopman: ‘In het dagelijks leven zijn bomen vanzelfsprekend. Maar het is ook goed en belangrijk om stil te staan bij de bomen in Zaanstad. In onze stedelijke omgeving zijn bomen belangrijk voor een gezond milieu, een prettige woonomgeving, natuurwaarde, biodiversiteit, waterhuishouding en voor verkoeling. Als gemeente hechten we er dan ook veel waarde aan om zorgvuldig om te gaan met onze bomen. Met deze Zaanse Bomenweek willen we het belang en het plezier van bomen bij onze inwoners onder de aandacht brengen.’

Ruim 50.000 bomen in Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft ruim 50.000 bomen in beheer, de bomen op niet-openbare terreinen en sportparken zijn dan niet meegerekend. Enkele honderden bomen staan op de lijst met waardevolle bomen, omdat ze bijzonder of monumentaal zijn of voor een karakteristiek aanzicht zorgen. Zaanstad streeft ernaar om het aantal bomen minstens gelijk te houden. Daarom geldt een herplantplicht, waarbij voor iedere boom die gekapt wordt, minstens één nieuwe wordt terug geplant.

Bomen fietstocht

De Zaanse Bomenweek kent een divers activiteitenaanbod. De bomenweek start op maandag 12 maart met de Zaanse Bomen Fietstocht, een trip langs bijzondere bomen in Zaanstad Noord. Voor de deelnemers staat om 13.00 uur koffie klaar in Buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer. Vertrek vanaf de Lorzie om 13.30 uur. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor uitleg en achtergronden. Deelname is gratis, aanmelden kan via bomenweek@zaanstad.nl.

Bomen Pub Quiz

Op dinsdagmiddag is vanaf 14.30 uur de Zaanse Bomen Pub Quiz in De Fabriek. Teams van minimaal drie en maximaal vijf personen kunnen hier hun kennis van bomen in het algemeen en van Zaanse bomen in het bijzonder testen. Mensen mogen zich ook individueel aanmelden, dan worden ze ter plekke in een team ingedeeld. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via bomenweek@zaanstad.nl.

Nationale Boomfeestdag

Op woensdag 14 maart is de bekende Nationale Boomfeestdag. ’s Middags wordt in het Rosariumpark in Krommenie een klimexperience georganiseerd. De dag erna planten leerlingen van een aantal Zaanse basisscholen op donderdag op verschillende locaties in Zaanstad nieuwe bomen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen dan onder begeleiding veilig in bomen klimmen. Ook kunnen zij vogelhuisjes in elkaar knutselen zonder dat er hamers en spijkers aan te pas komen.

Kijk voor meer informatie over de Zaanse Bomenweek op: https://bomen.zaanstad.nl