ZAANDAM - De Saenparel is de slechtste school van Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. De christelijke basisschool krijgt daarin een 4, waar landelijk een 7 wordt gescoord. "We zijn in shock", reageren de ouders op het schoolplein voor de camera van NH Nieuws.

Het was behoorlijk schrikken toen ouders en medewerkers van De Saenparel het onderzoek zagen. Maar volgens directeur Willem Lamers is het wel te verklaren: "Het gaat om een groep van vijftien leerlingen. Als daar een paar slechter scorende kinderen tussen zitten, heeft het snel effect op het gemiddelde."

Meer aandacht

Het is volgens hem niet zo dat de leerkracht meer aandacht voor de klas kan hebben, omdat de kinderen in een zogenaamde combinatieklas zitten. "Als de achtste groep groter was, dan zouden de kinderen die gemiddeld scoren de extremen meer gelijktrekken."

Helaas voor De Saenparel zijn er niet genoeg leerlingen om de achtste groep groter te maken. Maar de ouders op het schoolplein steunen de school wel. "Ik ga mijn kind niet van school afhalen", laat er een weten. "Het is een heel leuke school", wil een ander kwijt.

Vorig jaar stond de school ook in de lijst van RTL. Toen had de klas 22 procent zittenblijvers waar 15 procent het landelijke gemiddelde was. Toen zaten er maar negen kinderen in klas 8. Lamers laat weten dat de problemen geanalyseerd worden, zodat ze volgend jaar niet weer als slechtste uit de bus komen.