ZAANDAM - Hij staat steevast bovenaan de woonverlanglijstjes: een woonkeuken - ook wel leef keuken genoemd. Het fenomeen is wellicht overgewaaid uit Amerikaanse sitcoms, die zich grotendeels afspelen in ruime keukens. Of wellicht uit Zuid-Europa, waar iedereen zich 's avonds in de keuken verzamelt en de zithoek soms niet eens aangeraakt wordt. Die familiesferen willen we in Nederland ook. Wie het genoegen smaakt van zo'n woonkeuken, richt hem dan ook aantrekkelijk in, zodat alle gezinsleden en de visite er samen veel uurtjes doorbrengen.

Zitcomfort aan de keukentafel en het kookeiland


Op de website van Giga Meubel is een aantal mooie voorbeelden te zien van beige stoelen, die dankzij hun vorm zeer comfortabel zijn, hetgeen het aantrekkelijk maakt om lang aan tafel te vertoeven. Ze zijn precies zo vormgegeven en gekleurd dat ze bij elke woonstijl passen, of dit nu hotel-chique, strak en zakelijk, ongedwongen of eclectisch is. Veel van deze stoelen lenen zich daarbij prima om thuis te werken aan diezelfde keukentafel, of om met huiswerk te helpen, te knutselen, een spelletje te doen, kortom: veel gezelligheid te beleven samen. Bij het kookeiland zet je enkele krukken neer, voor het cafégevoel. Deze zijn te vinden op dezelfde website.

Je favoriete kookboeken binnen handbereik

Giga Meubel voorziet eveneens in sierlijke boekenkasten in stijlvol hout, afgewerkt met zwartmetalen accenten. Je stalt er je favoriete kookboeken uit en vult hem verder op met kruidenplantjes of pannensets. Boekenkasten zijn ideaal om je keuken een persoonlijke uitstraling mee te geven: ze trekken altijd de blik van de visite, die zich afvraagt wat voor kok hier huist. Een kleurige eyecatcher dus, in je toch al zo vrolijke keuken.

Tweede scherm in de keuken

Je bepaalt zelf wanneer hij aan mag, de tweede tv die van de woonkeuken een trekpleister van Italiaanse allure maakt. In dat land staat zelfs in veel horeca de tv 'gewoon' aan, al praat iedereen er gezellig doorheen. Net als in hun eigen keukens. Het is tijdens het kokkerellen heerlijk om een praatprogramma te volgen, of een muziekzender aan te zetten. Overweeg deze keuze, want kinderen vinden dit geweldig.

Sowieso veel hout voor een huiselijke sfeer

Hout is razend populair, ook voor keukens. Op de een of andere manier zorgt het voor een landelijke, huiselijke sfeer. Heb je een keuken die grotendeels uit ander materiaal bestaat, dan pak je het anders aan met verschillende snijplanken, houten kookgerei aan de muur, een olijfhouten fruitschaal op tafel of wat vintage bierkratjes op de keukenkastjes. Het is overigens prima mogelijk om de gefineerde kastdeurtjes te vervangen door houten exemplaren. De basis - de kastjes zelf - hergebruik je gewoon. Geen grote verbouwing, wel een nieuwe keuken!