Veel mensen zien de zomer als de leukste tijd van het jaar. Toch zijn er ook mensen die last hebben van een zomerdepressie. Je kunt je knap somber voelen in deze tijd van het jaar. Of juist enorm opgejaagd. Een vrolijk persoon noemen we ook wel het zonnetje in huis en bij een chagrijnige blik spreken we van een gezicht dat op onweer staat. In ons taalgebruik gaan we er vanuit dat onze stemming afhankelijk is van het weer, maar als de zon schijnt wordt niet iedereen automatisch vrolijker.


Volgens het Fonds Psychische Gezondheid heeft 0,1 procent van de Nederlanders last van een zomerdepressie. Dit zijn zo’n 17 duizend Nederlanders. 1 op de 300 Nederlanders heeft last van een zomerdip, een lichtere variant van de zomerdepressie.

Dit zijn de belangrijke oorzaken:

Ø Een gevoel van somberheid, vaak veroorzaakt door te veel licht – doordat het veel langer licht blijft hebben veel mensen moeite met (in)slapen. Als je slecht slaapt, voel je je minder goed en is de kans dat je somber wordt groter.
Ø Bij veel mensen neemt de onzekerheid over het eigen lichaam toe. En daar kun je knap somber van worden.
Ø Het gevoel dat je overprikkeld raakt. Het licht is te fel, de zon te warm, geluiden zijn te hard… In de winter – als het vroeg donker is – kun je je thuis terugtrekken en dat geeft een gevoel van geborgenheid. In de zomer mis je dit veilige gevoel.

De meest gegeven tips voor de zomerdip:

1. Neem sombere gevoelens serieus. Probeer het niet te negeren of “weg te duwen”. Gevoelens willen in eerste instantie erkent worden anders blijven ze in een steeds heftiger vorm terug keren.
2. Besef dat een langdurige periode van somberheid niet vanzelf verdwijnt. Zoek gedegen hulp hierbij.
3. Praat over je gevoelens.
4. Zorg voor regelmaat in je leven.
5. Zoek koele en afgebakende ruimtes regelmatig op om op een soort van adem te komen.
6. Maar ga wel het liefst ook elke dag naar buiten, bijvoorbeeld om een stuk te fietsen, hardlopen of wandelen. Bewegen in de buitenlucht helpt vaak om gevoelens van somberheid en of stress te reduceren. (het liefst natuurlijk niet op de tijd als de zon fel is maar bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend of later op de avond)
7. Blijf mensen opzoeken, ook als je geen zin hebt. Doe ook niet te veel. Overlaad je agenda niet met feestjes, afspraken en barbecues.
8. Zorg voor en dus focus op een goede nachtrust. Dat is heel belangrijk om de zomerdip te reduceren.

Naomi
Sisters Remedies