ZAANDAM - Op woensdag 15 maart 2023 vinden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Inwoners van Zaanstad kunnen bij 66 stembureaus hun stem uitbrengen. 43 van deze stembureaus zijn volledig toegankelijke voor mensen met een beperking. Alle andere stembureaus worden zo toegankelijk mogelijk gemaakt. In iedere buurt van Zaanstad is minimaal één volledig toegankelijk stembureau. Wethouder Dienstverlening Harrie van der Laan: "Het doel is om op termijn alle stembureaus volledig toegankelijk te krijgen. Ik vind het belangrijk dat iedereen zo makkelijk mogelijk kan stemmen."

Bij de komende verkiezingen kunnen verzorgingshuizen en basisscholen weer gebruikt worden als stemlokaal. Dat was bij de afgelopen twee verkiezingen niet mogelijk door coronamaatregelen. Deze locaties zijn vaak goed bereikbaar voor de bewoners in de buurt. Elk stembureau heeft een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt. Ook zijn er verschillende voorzieningen die inwoners kunnen helpen bij het stemmen. Zo is er een loep aanwezig, zijn de stemhokjes verlicht en er is een vergrote kandidatenlijst. De stembureauleden krijgen instructie hoe ze om moeten gaan met kiezers met een beperking en in hoeverre zij de kiezer hierin kunnen én mogen begeleiden. Ook zal de gemeente inwoners informeren over de toegankelijkheid van stembureaus.

Stemmen op stadhuis voor blinden en slechtzienden


Voor mensen met een visuele beperking is het weer mogelijk om op het stadhuis hun stem uit te brengen. Er wordt vanaf de ingang een tijdelijke geleidestrook (ribbelstrook) gelegd tot aan het stembureau. In dit stembureau is een stemmal aanwezig met een soundbox. Een stemmal is een hulpmiddel waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Het stembiljet wordt in de mal gelegd en de instructies worden via de soundbox afgespeeld.

Prokkelduo's helpen mee op stembureau


Vorig jaar is de gemeente een samenwerking gestart met stichting Prokkel. Deze stichting zet zich in voor ontmoetingen tussen iemand met een licht verstandelijke beperking en iemand zonder. In dit geval zullen zij als duo een dagdeel meehelpen op het stembureau. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren er vier duo's actief. Het was een succes. Ook bij de komende verkiezingen helpen er weer vier prokkelduo's bij stembureaus. Het doel is om een inclusief stembureau te zijn. Daarnaast wil de gemeente mensen met een verstandelijke beperking betrekken bij het democratische proces.

De stembureaus in Zaanstad zijn op woensdag 15 maart 2023 open van 07.30 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Kiezers krijgen uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een uitnodiging om te stemmen (stempas) op hun huisadres.