ZAANDAM - Het college van Zaanstad heeft het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan, het bestemmingsplan en de herziene grondexploitatie van Poelenburg Oost - Vrije Watering vastgesteld. Er komen in dit gebied 64 grondgebonden koopwoningen en 35 sociale huurappartementen voor senioren. Ook komt er veel groen in dit stuk van de wijk. Wethouder Harrie van der Laan (Wonen) is enthousiast: “Het woningaanbod in Poelenburg wordt gevarieerder. Het zorgt voor doorstroommogelijkheden voor mensen uit de wijk zelf. De 35 seniorenwoningen komen op een prachtige plek. Dichtbij winkels, andere voorzieningen en het toekomstige Huis van de Wijk. Het geeft ouderen die in een eengezinswoning wonen de kans om te verhuizen naar een seniorenappartement.”

De gemeenteraad moet de plannen nog bespreken en vaststellen.

Meer keus en meer diversiteit

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan passen goed binnen de ‘Visie Fijn Wonen’. Het plan voegt niet alleen meer woningen toe aan de wijk, het maakt het aanbod ook meer divers. Op deze manier kunnen bewoners uit de wijk doorstromen naar een passende woning. Eerdere ontwerpen voor dit gebied liepen vast, bijvoorbeeld door de stikstofproblematiek. Daarop is het plan aangepast. Zo worden er geen vrije kavels meer uitgegeven, maar worden geïnteresseerden gekoppeld aan een ontwikkelaar. Zij kunnen dan in gezamenlijkheid de gewenste woning uitwerken en ontwikkelen.

Groene en autoluwe wijk


De nieuwe wijk komt op het braakliggende terrein tussen de moskee en buurtcentrum de Poelenburcht. Het wordt een groene en autoluwe wijk en ligt recht tegenover de ‘Spaghettiflat’. Deze flat wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt een complex van tussen de 250 en 320 woningen en het nieuwe ‘Huis van de Wijk’. In het plan worden ook de oevers van de Watering beter bereikbaar met mooie wandel- en fietsroutes.

Werkzaamheden

De gemeente start binnenkort met de selectie van de bouwer/ontwikkelaar. Na de selectie zal de gekozen bouwer/ontwikkelaar in overleg met de kopers aan de slag gaan met het ontwerp van de huizen. Woningstichting Rochdale bouwt de sociale huurwoningen voor senioren. Op de plek van de nieuwe wijk wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Naar verwachting start de bouw van de woningen in 2026.

Pact Zaandam-Oost

De ontwikkeling van De Vrije Watering past binnen de aanpak van Pact Zaandam-Oost. Bewoners, gemeente, corporaties en maatschappelijke organisaties hebben het toekomstbeeld van de wijk vastgelegd in de ‘Visie Fijn Wonen’. Sociale verbinding is een belangrijk uitgangspunt van de visie. Nieuwe ontwikkelingen in de wijk moeten hier altijd een positieve bijdrage aan leveren.