ZAANDAM - In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Ook Zaanstad doet mee met de campagne om bewustwording te vergroten. Van 25 november tot en met 10 december kleurt daarom de waterval bij het Stadhuisplein oranje.

In 2022 en de eerste helft van 2023 kwamen er in Zaanstad 1.745 meldingen binnen over huiselijk geweld bij Veilig Thuis. Wethouder Natasja Groothuismink: “Geweld kan overal plaatsvinden: thuis, op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg. Niet voor niets is het thema van de Orange the World campagne dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. Het is niet altijd makkelijk om dit onderwerp te bespreken, maar praten helpt. Iedereen kan een verschil maken: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken. In Zaanstad werken we blijvend samen met allerlei partners om geweld aan te pakken en te voorkomen, zoals het Jeugdteam, onderwijs, Veilig Thuis, politie, de Blijf Groep en het Zorg- en Veiligheidshuis.”

Praat erover

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. 73 procent van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt, en 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met partnergeweld. Intiem partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld. Inwoners die zelf te maken hebben met huiselijk geweld, of zich zorgen maken om iemand in hun omgeving vinden op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl handvatten over wat zij kunnen doen. Bellen kan (ook anoniem) met Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland via 0800-2000.

Aanpak straatintimidatie

Op de hielen van Orange the World start gemeente Zaanstad op 11 december een campagne tegen (seksuele) straatintimidatie. De gemeente heeft de komende jaren meerdere acties op stapel gericht op preventie, voorlichting en bewustwording. De aanpak Aanpak Straatintimidatie 2023-2026 werd eerder dit jaar vastgesteld door het college.

Meer informatie over de Orange the World campagne staat op www.orangetheworld.nl.