ZAANDAM - Van 3 tot en met 10 november is het de landelijke Week van de Pleegzorg. Zaanstad grijpt deze week aan om alle Zaanse pleegouders in het zonnetje te zetten. Ook doet de gemeente samen met alle pleegzorgorganisaties de oproep aan inwoners om ook pleegouder te worden. Want er is behoefte aan meer gezinnen die een kind voor korte of langere tijd een warm thuis kunnen bieden.

Wethouder Songül Mutluer: "Ieder kind verdient een veilige plek met liefde en structuur, zodat het kan opgroeien tot de beste versie van zichzelf. Het is in de eerste plaats belangrijk om een uithuisplaatsing te voorkomen, maar als het thuis niet meer gaat is pleegzorg een belangrijk vangnet. Mijn waardering voor alle pleegouders is daarom enorm, want het is niet niks om je huis en hart open te stellen. Maar het is vooral ook een heel dankbare taak en gelukkig hoor ik dat ook terug van pleegouders. Ik hoop dat meer inwoners zich laten informeren over de mogelijkheden, want er zijn allerlei vormen van pleegouderschap. Namens de Zaanse kinderen die dit nodig hebben, doen we deze oproep. Zij verdienen een warm nest en ik hoop dat er meer Zaankanters zijn die dit willen en kunnen bieden."

Online informatiebijeenkomst
Er zijn meer pleegouders nodig. Dat kan op allerlei manieren, in deeltijd, kortdurend of voor langere tijd. Zodat ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien. Alle hulp is welkom, speciale behoefte is er aan ouders die een zogenoemd 'dubbel aanbod' kunnen bieden, waarbij zusjes en broertjes samen kunnen worden opgevangen. Iedereen die geïnteresseerd is in pleegouderschap, kan op 16 november om 19.30 inloggen bij een online informatiebijeenkomst. De bijeenkomst wordt georganiseerd door pleegzorgorganisaties Kenter, Levvel, Parlan en William Schrikker Gezinsvormen. Voor meer informatie en aanmelden zie: www.openjewereld.nu/regio/noord-holland.

Dankbaar voor bestaande pleegouders
Alle Zaanse pleegouders krijgen deze week een thuisbioscoopbon in de bus. Om hen te bedanken voor hun waardevolle inzet. Wethouder Songül Mutluer bracht alvast een bezoekje en een bloemetje bij pleeggezin Jacco en Petra Popping en hun drie eigen kinderen, om hun ervaringen met het pleegouderschap te horen. De familie heeft inmiddels acht keer een 'plaatsing' gehad, voor in totaal 9 kinderen. De laatste keer waren dat twee zusjes.

Petra Popping: "Al zes jaar doen wij crisisopvang, met name kinderen van 0-4 jaar. Dat betekent dat een kindje dan tijdelijk bij ons is. Maar ookal is het tijdelijk, ze draaien altijd binnen no time helemaal mee in ons gezin, gaan gewoon mee op familiebezoek en vakanties. We hebben standaard een kamertje klaar, met kleding in alle maten. Nadat ons jongste kind zes jaar was, hebben we besloten om pleegouders te worden. Er was ruimte in ons hoofd, hart en huis. Het is een verrijking voor ons leven. Kinderen kunnen er niks aan doen dat ze in zo'n situatie terecht komen. Dat wij dan voor hen iets kunnen betekenen, een veilig thuis kunnen bieden, dat gunnen wij alle kinderen."