ZAANSTAD - Afgelopen dinsdag 21 april werd tijdens de landelijke persconferentie over de corona-aanpak medegedeeld dat kinderen en jongeren meer ruimte krijgen voor georganiseerde buitensport en –spel. Deze afspraak geldt vanaf woensdag 29 april. Er mogen dan nog geen officiële wedstrijden gespeeld worden.


Wethouder Sport, Gerard Slegers: " De regels voor sportverenigingen worden volgende week versoepeld voor kinderen, jongeren en topsporters. Dat is goed nieuws maar we zijn er nog niet. Veiligheid en gezondheid gaat voor alles. Gemeente Zaanstad en het Sportbedrijf kijken samen naar het opstarten van sportactiviteiten op wijkniveau. We moeten echt samen voorkomen dat er te veel mensen samenscholen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de sportverenigingen weer gaan opleven."

Nieuwe maatregelen
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met de onderlinge afstand van 1,5 meter. Topsporters kunnen op aangewezen locaties weer trainen als zij zich houden aan 1,5 meter afstand. Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches. Daardoor kunnen de regels per gemeente verschillen.

Geen sportevenementen
Tot 1 september zijn samenkomsten verboden, dus ook alle congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien die met sport te maken hebben. Daar wordt op gehandhaafd, eventueel met boetes.

Verenigingen en stichtingen
De coronacrisis raakt ook sportclubs en beheerstichtingen. De gemeente informeert hen zo snel mogelijk per e-mail over lokale richtlijnen en protocollen voor de jeugd. Die informatie komt ook op de website www.zaanstad.nl (zoekterm sport). Samen met het Sportbedrijf werkt de gemeente mogelijke activiteiten in de buurt en op playgrounds uit. Tot slot wordt gekeken of het buitenbad verantwoord opengesteld kan worden. Dit laatste zal niet eerder dan 1 juni kunnen worden omdat groot onderhoud in uitvoering is en daarnaast is het nog onduidelijk is of het coronavirus zich ook via het water kan verspreiden.