ZAANSTAD - Tijdens het Congres Herbestemming 2017 op 17 mei van de Provincie Noord-Holland is de Fronik Buurtboerderij met 62% van de stemmen verkozen tot Herbestemmingsproject voor dit jaar. Wethouder Rita Visscher-Noordzij ziet de verkiezing als aanmoediging: “Dit houdt in dat de Provincie met raad en daad gaat meehelpen bij de mogelijke herbestemming van de buurtboerderij.” De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken de boerderij als monument aan te wijzen. Of de herontwikkeling van de buurtboerderij aan de Westzanerdijk in Zaandam daadwerkelijk groen licht krijgt, is onder meer afhankelijk van een haalbaar financieel plan vóór de zomer.

In oktober 2016 diende de Stichting Fronik Buurtboerderij bij de gemeente een plan in, bestaande uit twee delen: zorgwoningen en een ontmoetingsfunctie. Visscher-Noordzij: “In maart dit jaar heeft de gemeente Zaanstad met de stichting afgesproken dat er voor de zomer een plan moet liggen voor zowel het zorg- als het ontmoetingsdeel. Het initiatief is sympathiek, maar er moet wel worden gekeken of er een sluitend financieel plan is. Daar ondersteunen wij als gemeente de stichting en andere partijen bij.  Maar als dit niet lukt, kan het college de herbestemming van de buurtboerderij niet steunen.”

Stichting blij met erkenning

De verkiezing van de boerderij door de provincie verheugt de Stichting Fronik Buurtboerderij. Bestuurslid Jerome den Enting: “Wij zien dit als erkenning van de provincie voor de sociaal-maatschappelijke meerwaarde van dit project, waarbij zorg en ontmoeting aan elkaar gekoppeld wordt. De stemmende mensen waren professionals die deelnamen aan het Congres. We zijn dan ook erg trots dat drie op de vijf van hen voor ons initiatief kozen. De Fronik kan een plek worden waar nieuwe vormen van ontmoeting en zorg elkaar versterken. We werken hard aan het realiseren van een sluitend financieel plan met de gemeente en de partners op het gebied van de zorgontwikkeling.”

Begin juli moet er meer duidelijkheid zijn over de haalbaarheid van de herbestemming voor de Fronikboerderij.