ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming en teamchef van de politie basisteam Zaanstreek Sherwin Tjin-Asjoe roepen de Tweede Kamer op om met spoed het wetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet te behandelen. Tot die tijd zien de burgemeester en de teamchef dat drugscriminelen met speels gemak de huidige wetgeving omzeilen.


“Door de huidige Opiumwet kunnen gehaaide drugscriminelen spelletjes met ons spelen. Producenten en handelaars in drugs zijn bedreven in het buiten de radar opereren en bovendien creatief in het vinden van manieren om de Opiumwet te omzeilen. Die creativiteit bestaat onder andere uit het ontwikkelen van nieuwe middelen die qua effect sterk lijken op de reeds verboden drugs, maar net anders zijn qua samenstelling. Het zijn veelal nog onbekende middelen waarvan aannemelijk is dat zij vergelijkbare gezondheidsrisico’s kennen als verwante substanties die al wel op lijst I van de Opiumwet staan”.

De afgelopen jaren heeft Nederland zich ontwikkeld tot grote producent en doorvoerland van synthetische drugs. De illegale drugsindustrie in Nederland gaat gepaard met georganiseerde criminaliteit en heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid. De aanpak van drugscriminaliteit vraagt veel inzet van politie en justitie.

Criminelen kunnen zich moeiteloos verrijken


“Al sinds 5 juli 2022 is er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de Opiumwet aan te passen (Wijziging van de Opiumwet). Met deze aanpassing kunnen we veel effectiever optreden terwijl we nu met lege handen staan vanwege het gebrek aan wettelijke rugdekking. Criminelen kunnen zich verrijken met miljoenen en de volksgezondheid loopt gevaar omdat deze spullen de samenleving in verdwijnen.
Het is totaal onverantwoord dat deze wet nu al anderhalf jaar blijft liggen. Langer wachten kan echt niet. Behandeling staat nu gepland op eind februari 2024, maar nog drie maanden wachten is schandalig. Wij roepen de Tweede Kamer op dit wetsvoorstel met spoed te behandelen”.

Aanleiding


Aanleiding voor deze oproep is de vondst van (grondstoffen voor) designerdrugs aan de Penningweg in Zaandam. Hier werd bij een integrale controle, waarbij de gemeente samen met politie en omgevingsdienst bedrijfspanden controleerde, honderden kilo’s van verschillende designerdrugs gevonden met een geschatte straatwaarde van tussen de zes en acht miljoen euro.

Door het ontbreken van een molecuul in de chemische verbindingen kon de politie een groot deel van de middelen niet in beslag nemen, kan de eigenaar niet worden vervolgd en is een langdurige sluiting van het pand door de burgemeester op grond van artikel 13b Opiumwet niet mogelijk.

Op vrijdag 24 november gaat het pand daarom weer open en kan de eigenaar weer beschikken over de grondstoffen.