ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad dient namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Wethouder Wessel Breunesse: 'De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Een bijdrage uit de Erfgoeddeal zou het realiseren van 'Molenaarserf Hemmes', zoals het plan nu heet, weer dichterbij brengen.'

Energietransitie en klimaatadaptatie in een historisch jasje
Het nieuwe plan voor een molen en tiny houses op de Hemmes, heeft onder meer de Domineestuin in Zaandijk als inspiratiebron. Breunesse: 'Molen de Zaadzaaijer, een historische Zaanse padenstructuur, de aanleg van een molenpad langs het water, de plekken van de tiny houses: het plan sluit goed aan bij de historische setting van het gebied. Daarnaast is het ook een modern plan. In de molen komen generatoren die energie voor de tiny houses gaan opwekken. Door hout te gebruiken bij het bouwen van de molen en de tiny houses, slaan we CO2 op. Er komen groene daken en gevels. Een helofytenfilter zorgt ervoor dat het afvalwater van de woningen schoon kan worden afgevoerd.' De tiny houses worden voor een periode van maximaal tien jaar geplaatst.

De gemeenteraad stelt 370.000 euro ter beschikking 2021-2024. Er wordt 334.000 aangevraagd bij de Erfgoeddeal. De Hemmesgroep – verantwoordelijk voor de bouw van de molen – en de Hemmes Alliantie – verantwoordelijk voor de bouw van de tiny houses – verdelen deze bedragen. De Hemmesgroep is gestart met een crowdfundingactie om het resterende bedrag voor de bouw van de molen te verzamelen.