ZAANDAM - Burgemeester Jan Hamming, wethouders en raadsleden geven op dinsdag 1 februari het digitale startsein voor de jaarlijkse Zaanse Kinderjury. Dit jaar in verband met corona opnieuw via een videoboodschap. Hierin lezen het college en enkele raadsleden samen voor uit het boek Dwars & Co, geschreven door Rico Hop (met illustraties van Bas Schel), die net als vijftien andere debutanten dit jaar kans maakt op de Hotze de Roosprijs.

Zestien boeken dingen dit jaar mee naar de Hotze de Roosprijs, de prijs voor het beste kinderboek van een debuterende kinderboekenschrijver. De deelnemende scholen ontvangen een goedgevulde leeskist met daarin de genomineerde boeken. Ook zijn alle titels tijdelijk digitaal beschikbaar via online leesplatform Boekies.

Burgemeester Hamming: "Als ik terugdenk aan mijn jeugd denk ik aan de boeken van De Kameleon, geschreven door de Zaanse schrijver Hotze de Roos. Hoe geweldig dat juist deze schrijver de naamgever is van deze mooie en belangrijke prijs. Zaanse kinderen mogen gaan bepalen wie het beste kinderboek heeft geschreven en dat is de beste jury die je kan hebben. De prijs zorgt er bovendien voor dat kinderen gaan lezen en dat is heel belangrijk. Het lezen van een boek zorgt ervoor dat je even een moment in een andere wereld kan zijn. In deze gekke tijden zal dat voor kinderen extra fijn zijn. Wij zijn er trots op dat we als enige gemeente een prijs hebben voor debuterende kinderboekenschrijvers en we gaan ervan uit dat de boeken van dit jaar weer voor veel enthousiasme gaan zorgen bij de kinderen."

Leerlingen uit de groepen 6 en 7 van 16 basisscholen bepalen de komende maanden wie de Hotze de Roosprijs wint. De complete lijst met boeken is te vinden op https://www.hotzederoosprijs.nl/. De leerlingen hebben tot half mei de tijd om de boeken te lezen en stemmen daarna op hun favoriete kinderboek. De winnaar wordt in juni bekendgemaakt en ontvangt dan een geldbedrag van 4.500 euro. Zaanstad is de enige gemeente die debuterende kinderboekenschrijvers uit heel het land zo'n steun in de rug geeft.

Vorig jaar werd deze belangrijke prijs gewonnen door Bart Meijer en Michiel Eijsbouts met hun debuut Lees dit boek niet!