ZAANDAM - Het hele jaar door hoor je er wel iets over: het grote woningtekort. Die ene vriend is al maanden op zoek naar een nieuwe woning, terwijl de andere flink heeft moeten overbieden. Veel starters zijn kansloos, en het einde is helaas nog lang niet in zicht. Maar hoe erg is het nu precies gesteld met de woningmarkt? Wij vertellen het je hier.

Prijzen die de pan uit rijzen
Huizen zijn nog nooit zo duur geweest als vandaag dag dag. Waar je twintig jaar geleden nog met gemak een woning voor €170.000 kocht, moet je nu bijna 4 ton neerleggen voor een nieuwe woning. Huizenprijzen stegen in die twintig jaar met wel 50%.

Grote tekorten als oorzaak
Maar waarom stijgen deze prijzen zo flink? Dit komt omdat de vraag naar een nieuwe woning vele malen groter is dan het aanbod. Onderzoeksbureau ABF concludeert dat in 2021 het woningtekort op 285.000 huizen uitkomt. De oorzaak van het woningtekort kent diverse factoren. Zo blijven ouderen langer op zichzelf wonen, scheiden er meer mensen en ruilen jongeren hun kamertje steeds sneller in voor een huisje.

Stijging aantal daklozen
Het enorme tekort aan huizen zorgt er niet alleen voor dat de huizenprijzen enorm stijgen, maar ook steeds meer mensen belanden hierdoor zonder dak op straat. Nu.nl meldt op basis van onderzoek door de TU Delft dat Nederland 40.000 daklozen telt. Maar ook wonen er naar schatting nog ongeveer 60.000 mensen in woningsubstituen, zoals vakantiewoningen en caravans. Daarnaast wonen er steeds vaker meerdere gezinnen in één huis, starters nog thuis en bijvoorbeeld mensen na een scheiding niet apart. Deze vallen echter nog buiten de statistieken.

Is het einde in zicht?
Helaas kunnen we je het antwoord op deze vraag nog niet geven. Het einde is nog niet in zicht en blijft het een oververhitte bedoening op de woningmarkt de komende tijd. De overheid doet zijn best om zoveel mogelijk woningen uit de grond te stappen. Ben jij op zoek naar een huis in de Randstad? Schakel dan altijd bijvoorbeeld een lokale makelaar Zaandam of makelaar Amstelveen in. Deze weten jou altijd van gerichte informatie te voorzien over, bijvoorbeeld het percentage dat je moet overbieden om kans te maken op jouw droomwoning.