ZAANDAM - Elk jaar rond de Internationale Dag van de Mensenrechten schrijven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd. Ook op honderden plekken in Nederland kun je brieven schrijven. In Zaanstad kan dat op maandag 10 december in het stadhuis. Ook het college van B&W doet mee aan de Amnesty Schrijfmarathon.

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de Schrijfmarathon kan op maandag 10 december (9.00-17.00 uur) terecht in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten een brief of een solidariteitskaart schrijven. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen, om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven zo hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers. En ze vragen om berechting van daders van mensenrechtenschendingen.

Dit jaar heeft Amnesty gekozen om brieven te schrijven voor vrouwelijke activisten. Het wordt steeds gevaarlijker om op te komen voor mensenrechten en vrouwen die hun nek durven uit te steken voor anderen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. De verhalen van de vrouwelijke activisten zijn hier te vinden.

Wat: Amnesty Schrijfmarathon
Waar: Publiekshal Stadhuis, Stadhuisplein 100, Zaandam
Wanneer: Maandag 10 december, 9.00 - 17.00 uur