ZAANSTAD - Barbara Barend en Marlies van Cleeff hebben de Hotze de Roosprijs gewonnen met het boek Dromen van succes. De Hotze de Roosprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterend kinderboekenschrijver. De winnaar werd op zondag 2 juni traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. De winnaressen ontvingen uit handen van wethouder Sanna Munnikendam een cheque van € 4.500,-. De twee andere finalisten, Billy de binnenjongen van Frans van Deijl en Bijna vergeten van Dave Goldstein, ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-.

Zaanse basisscholen
Begin februari 2019 gaf de burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming, het startsein aan de Zaanse Kinderjury. De leerlingen van 16 Zaanse basisscholen kregen 3 maanden de tijd om zo veel mogelijk genomineerde boeken te lezen. Daarna kozen zij hun favoriet door hun stem uit te brengen. Barend en Van Cleef kregen veruit de meeste stemmen en wonnen daarmee de Hotze de Roosprijs.

Juryrapport
De leerlingen waren zeer te spreken over het debuut van Barend en Van Cleeff. Zo gaven ze aan: "Met dit boek maak je een beetje mee wat sporters allemaal in hun leven hebben gedaan." En: "Superleuke verhalen over allemaal bekende Nederlanders, bijvoorbeeld Epke Zonderland en Sven Kramer."

Hotze de Roosprijs
De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde. Het is een jaarlijkse prijs voor een debuterend kinderboekenschrijver. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is ook de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo'n steun in de rug geeft.

Kinderboekenmarkt
De uitreiking van de prijzen vond plaats op de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. Kinderen, ouders en grootouders, maar ook veel toeristen maakten er een gezellige dag van en genoten van optredens en allerlei activiteiten op de Schans en in het Zaans Museum. Liefhebbers van kinderboeken konden bovendien terecht bij talrijke boekenstalletjes.